Изследване на естрадиол

Естрадиол
Естрадиолът (17 бета-естрадиол или оестрадиол) е полов хормон.

Приема се за женски полов хормон, но присъства и в тялото на мъжа. Представител е на групата на естрогените в човешкия организъм. Естрогените са човешки хормони, които се образуват в по-големи количества при жените, отколкото при мъжете.
Естрадиолът, както и другите стероиди, се получава от холестерол. един от двата пътя, по които се синтезира естрадиолът е, чрез преобразуване на тестостерона.
В репродуктивния период повечето естрадиол при жените се образува в грануларните клетки в яйчниците. Малки количества естрадиол се образуват в надбъбречния кортекс, а при мъжете в тестисите. Естрадиолът се образува не само в жлезите и при двата пола, но и в мастни клетки, където става преобразуване на тестостерона в естрадиол дори и след менопаузата. Естрадиол се образува и в мозъка и стените на артериите.
Естрадиолът има съществено значение не само за репродуктивните и полови функции, но оказва влияние и на други органи, включително на структурата на костите.
В плазмата естрадиола е предимно свързан с глобулин, асоцииращ се с полови хормони, както и с албумин. Само фракция от него е в свободно и активно състояние. В неактивно състояние естрадиола е под формата на слабо активни естрогени като естрол и естриол. Естриолът е основен метаболит в урината. Нивото на естрадиол се поддържа в организма чрез циркулирането му през чревния тракт до черния дроб от свободно в свързано състояние.
Определяне количеството на серумния естрадиол основно влияе върху активността на яйчниците. Това улеснява откриването на следи от естроген при жени с аменореа или с нарушена менструация и измерване степента на хипоесторгенност и менопауза.
Естрадиолът при жената има отношение към растежа на тъканите на репродуктивните органи и поддържа яйцеклетките в яйчника.
По време на менструалния цикъл, естрадиолът образуван от разтящия фоликул, стимулира отделяне на лавинообразно количесво лутеинизиращ хормон, предизвикващ овулация. В лутеиновата фаза на цикъла, нивото на естрадиолът и прогестеронът се движат в близки граници. Естрадиолът играе роля по време на бременността.
Естрогените са тези, които определят развитието на вторичние полови белези при жената и по-специално естрадиолът. Естрадиолът стимулира развитието на гърди, отговаря за промените във формата на тялото,което влияе на костите, ставите, мастните натрупвания. Мастните натрупвания и депа по тялото се регулират от естрадиола.
При мъжете естрогените понижават количеството на тестостерон, намаляват мускулната маса, стимулират получаването на гинекомастия, задълбочават проявата на женските характеристики и намаляват предразположението към рак на простата.