Склеротерапия под ултразвуков контрол

Методът „Склеротерапия под ултразвуков контрол” е наистина иновативен метод и най-доброто, измислено и доказало се досега за справяне с проблема на разширените вени.

До скоро общоприетото лечение на разширени вени на краката беше посредством оперативна намеса, при която се изважда болната вена заедно с нейните разклонения. Повечето такива операции водят до облекчение за ограничен период и разширените вени отново се появяват. Разбира се известна е и склеротерапията, но доколкото знам в България тя не е широкозастъпена .

При методът се инжектира определена за конкретния случай доза от полидоканол под формата на пяна, което предизвиква склерозиране на вената. Веднъж влязло в контакт със стените на кръвоносните съдове, веществото предизвиква мигновена реакция на стесняване. Процесът води до прилепване на стените на вената и абсорбиране на веществото от тялото. Интервенцията се осъществява под лекарско наблюдение, чрез ултразвуков апарат от най-ново поколение, позволяващ да се определи с точност мястото на болната вътрешна вена, невидима с просто око. В продължение на цялата манипулация не се засягат други кръвоносни съдове или съседни тъкани. В следствие на интервенцията кръвопотока от нефукциониращите вени на краката се насочва към функциониращите и така се намалява налягането в тъканите на краката.

Има огромна успеваемост - над 90-95% за разлика от операциите, където успеваемостта е далеч по-ниска. Манипулацията е безболезнена и кратка, пациентът става от леглото и поема към всекидневните си ангажименти. И още едно изключително предимство - поради фактът, че се третира мястото на заболялата вена, а не самите външни проявления на заболяването, се стига да излекуване на изключително тежки форми на болестта, които за при останалите познати методи най-често се определят като безнадеждни и се предлагат палеативни средства като обезболяващи или мазила. При този метод се използва ултразвук, който ни насочва директно към болното място. Това е причината след като извършим процедурата да нямаме никакви рецидиви.