Красивите жени са здравословни за мъжете

Красивите жени и флиртовете с тях се отразяват добре на здравето на мъжете, защото това временно повишава отделянето на тестостерон и кортизол, съобщи в. "Дейли телеграф", цитирайки американско изследване, публикувано в Proceedings of the Royal Society B.
Учени от Калифорнийския институт, ръководени от д-р Джеймс Роуни, установиха също, че бъбренето с приятелки се отразява на мъжете по-добре, отколкото пиенето с мъже в кръчмата. Мъжката компания понижава нивата на въпросните два хормона. Тестостеронът е свързан с мъжкото либидо, тонус и добро самочувствие, докато кортизолът повишава бодростта и едновременно успокоява нервите.
Екипът на д-р Роуни искал да провери дали т.н. ефект на чифтосването, наблюдаван у животните, е налице при хората. Психолозите събрали 149 студенти доброволци между 18 и 24 години. Една трета от тях разговаряли с 25-годишен учен, а останалите - с една от седем студентки, които били на възраст от 18 до 22 години.
След 5-минутни разговори с дамите, мъжете били помолени да оценят физическата привлекателност на събеседничките си по скала от 1 до 7. Средната оценка на мъжете била 5,83. 20-40 минути след проведените разговори, д-р Роуни и колегите му изследвали нивата на хормоните у студентите.
Оказало се, че 5-минутното бъбрене с привлекателна жена повишило нивата на тестостерона с 14%, а на антистресовия хормон кортизол - с 48%. При разговор между мъже хормоналните нива у изследваните лица спаднали съответно с 2 и 7%.
Изводът на учените е, че повишенията в нивата на двата хормона повтарят наблюдаваните при животните хормонални скокове. Учените предполагат, че когато мъжете са в компанията на красиви жени, мозъкът им изпраща послания до хипофизата и се отключва отделянето на тестостерон, който подобрява сексуалното представяне. БТА