Едва 4% от българките използват противозачатъчни, 67 хил. абортират годишно

Според национално представително проучване за употребата на орални контрацептиви те намаляват с пъти риска от заболявания на репродуктивната женска система.

 

Едва 4% от българките използват орални контрацептиви, което е изключително нисък процент в сравнение с други страни от ЕС. 26% от жените в Швеция се доверяват на хапчетата срещу забременяване, 40% - в Германия, 30% - в Англия, и 60% - в Холандия.

Това съобщи д-р Георги Коларов от медицински център "Майчин дом", който представи данните от национално представително проучване за употребата на орални контрацептиви, извършено от агенция "Прагматика".

Изследването е направено през 2006 г., обхваща около 800 жени на възраст от 18 до 40 години в цялата страна и над 200 гинеколози.

Противозачатъчните намаляват с пъти риска от заболявания

на репродуктивната женска система, обясни д-р Елиян Рачев от Българското дружество по акушерство и гинекология.

След 4-годишна употреба е доказано, че рискът от рак на маточната лигавица намалява с 60 на сто, а след едногодишно - с 20%. 10 пъти се понижава и опасността от образуване на кисти на яйчниците.

Абортите в България са годишно около 67 хил. и голяма част от тях могат да бъдат избегнати, ако повече жени ползват хапчета против забременяване, обясни д-р Рачев.

Две са основните причини за изписване на този вид медикаменти

41% от случаите са за лечение, а 49% - за предпазване от забременяване. 33% от запитаните са посочили, че за пръв път са използвали противозачатъчни на възраст между 13 и 19 години. 53% са пили хапчета на възраст от 20 до 26 години за пръв път.

Близо 50% смятат, че оралните контрацептиви нямат странични ефекти, а 29% са посочили като пример за такъв повишаването на теглото.

Д-р Коларов обясни, че все още на пазара има по-стари медикаменти, които имат този отрицателен ефект. Той припомни, че са минали близо 50 години от появата на хапчетата срещу забременяване, и препоръча да се ползват най-новите медикаменти.

Според почти половината жени оптималният период за приемане на противозачатъчни е от един до шест месеца. Д-р Коларов обаче отбеляза, че толкова кратък период не е достатъчен, за да се усети благоприятното им въздействие за намаляване заболяванията на репродуктивната система.

Жените, които използват орални контрацептиви по предписание на гинеколог, личен лекар или по съвет на аптекар, са 60%. Останалите 40% обаче са в рискова група, защото сами решават какъв медикамент да изберат, обясни д-р Коларов.