Соевите ядки в помощ при менопаузата

Химични вещества, съдържащи се в соевите ядки, могат да облекчат симптомите при менопаузата. Така наречените агликони на изофлавона в соята намаляват холестерола, потискат ефекта на свободните радикали и предотвратяват атрофията на вагиналния епител.
Учени от Тайланд наблюдават хормоналните промени при опитни животни. Добър модел на менопаузата те притежават чрез мишки, на които са отстранени яйчниците. Това води до намаляване нивото на естрогените в организма, подобно на находката при менопауза. Въпросните соеви вещества имат силна естрогенна активност. В експерименталните условия те значително подобряват хормоналния дефицит. Особени постижения се регистрират в повишаването на HDL-холестерола и намаляването на LDL-холестерола. Това лежи и в основата на профилактиката на сърдечно-съдовите заболявания, чиято честота както знаем, стремително нараства след климакса.
Специалистите от Тайланд се надяват този подход да стане удачна алтернатива на хормоно-заместителната терапия, свързана с повишен риск от злокачествени заболявания на гърдата и матката.