Бързата загуба на килограми е опасна

 

diet-no-diet-medium-newМного хора имат проблеми с теглото и ежедневно се подлагат на какви ли не изпитания, за да смъкнат няколко килограма. Използват се всякакви методи, като се започне от диетите, та през различни хапчета и дори колани за отслабване. Ефект от някои от тях има, но почти винаги той е временен и след кратко време теглото пак се повишава. Даваме ли си сметка обаче, че по този начин нанасяме вреди на тялото си. Ето какво ни очаква, ако рязко свалим килограми:

1. Нестабилност на организма

В човешкия организъм има два вида мазнини: бели и кафяви. Кафявата мастна тъкан не натрупва мазнини, а ги преработва в енергия. Най -много кафяви мазнини имат децата и с възрастта те намаляват. При възрастните тези мазнини са разположени около бъбреците и щитовидната жлеза, под мишниците и раменете. Когато отслабваме, се губи техния топлоизолиращ ефект.

2. Ще изчезне издръжливостта

Организмът ни е устроен така, че да натрупва мазнини, които от своя страна му помагат да съхранява енергия, която може да му потрябва, ако има недостиг на храна. В наши дни не е толкова необходимо да има запас от енергия, но ако водим активен начин на живот тя е много необходима тъй като мазнините съдържат два пъти повече енергия от въглехидратите, а освен това производните на мазнините участват в предаването на въз­буждащите импулси от една нервна клетка към друга.

3. Вътрешните органи няма да са защитени

Мастната ни тъкан служи като своеобразна защита за много от органите. Т.нар. възглавнички защитават червата, бъбреците, нервите и съдовете от неблаго­приятни външни въздействия и механични травми.

4. Проблеми със зачеването

Половите хормони естроген и лептин се изработват от мастната тъкан. А те са тези, които казват на организма, че е готов да износи дете. Освен това мастните клетки поглъщат мъжкия хормон тестостерон от кръвта и отделят в нея естрогени… Затова липсата на мастна тъкан намалява шан­совете за успешна овулация.

5. Риск от остеопороза

В мастаната тъкан се натрупват витамини А, В, К и Е. Намаляването има може да има опасни последици. Освен това, когато намалява телесната маса, намалява и костната тъкан. При недостиг на витамин Д, плътността на костите намалява, което води до омекването им и остеопороза. Мастните клетки участват в обмена на витамините от група В, които са особено важни за сърдечносъдовата система и преработват холестерола във фолиева киселина, необходима за износване на бебе.

diet-and-health6. По-слаб имунитет

Това може да се случи, ако сте привърженици на диетите, които смъкват много килограми за кратко време. Обикновено те наблягат само на една храна, а това еднообразно хранене няма как да не доведе до недостик на хранителни вещества в организма. Намалява се имунитета и организмът е предразположен към анемия.

7. Ацетонемия

Когато гладуваме, организмът получава по-малко глюкоза. Затова тялото ни си набавя енергия от мазнините. За да стане това, те се разпадат на мастни киселини, които след това се раздробяват на кетонови тела. От преко­мерното количество на тези продукти в гладуващия орга­низъм се развива ацетонемия симптом (човек започва силно да мирише на аце­тон). А ацетонът е силно отровно вещество.

8. Кожата

Тонусът на кожата се понижава и това става при рязкото отслабване, което се постига с помощта на различни таблетки, чайове и хранителни добавки. Кожата намалява обема си по-бавно от тялото и затова на места тя остава да виси и се сбръчква.

9. Обезводняване

Мързеливото отслабване може да доведе до обезводняване на организма. Те­глото, което се губи в резултат на диуретично или слабително средство, е само от вода. При това отслабване мастните клетки не търпят поражения, но се нарушава водния баланс за организма и се отмиват много полезни витамини и минерали. Продължителното при­емане на диуретични средства може да предизвика наруше­ния в работата на бъбреците, а оттам и сърдечна или бъбречна недостатъчност.
woman_inch
10. Червата „отвикват“ да работят самостоятелно

Ако практикувате клизми в домашни условия, забравете за това. Първо, те изчистват само долната част на червата, т.е. са напълно безполезни и второ така можете да разтегнете дебелото си черво, а така ще се влоши работата му. Което ако се практикува продължително време, води до силен запек. Водата или разтво­рите, които се използват при клизмата, изсушават клетките на лигавицата, отмиват всички полезни бактерии и провокират развитието на диебактериоза.

Как да разберем дали теглото ни е наднормено?

Зависи каква е целта ви – дали искате да постигнете идеалните мерки, които ни рекламират отвсякъде или наистина се нуждаете от намаляване на теглото. Възползвайте се от индекса за телесна маса: разделете теглото си на ръста (в метри) на квадрат.
Ако вашето тегло например е 70 килограма, а ръстът ви е 1,70 м., вашият индекс е 24. Сравнете своя индекс с нормата:
- 15 и по-малко – остър недостиг на телесна маса;
- 15 -18,5 – недостатъчна телесна маса;
- 18,5 – 25 – норма;
- 25 -30 – наднормена телесна маса;
- 30 – 35 и повече – затлъстяване.