Рак на простатата

 

        Обърнете се незабавно към лекар когато в урината се появи кръв или сперма. При трудности, свързани с уринирането, чувство за непълно уриниране, при поява на твърда маса в областта на тестисите.
Рискове: Най-честият рак при мъжете.
Шансове: ако туморът не е преминал границите на простата е възможно неговото оперативно или лъчево лечение.
• Палпиране
Простата се опипва през дебело черво (ректално туше), при което могат да се намерят туморни възли в жлезистата структура на органа.
Точност
Простата увеличава своите размери в по-късен етап от развитие на тумора. Освен това тумори, които растат в сърцевината на органа, не могат да се палпират. Точността на този метод зависи до голяма степен и от опитността на лекаря.
Оценка
Трудно се откриват ранни тумори на простата, но може да се диагностицира доброкачествено уголемяване на органа или тумори на дебелото черво.
• Определяне на PSA
Простата смесва своя специфичен простатен антиген (PSA) с еякулата, за да го разреди. Заболявания на простата увеличават стойностите на PSA в кръвта, при стойности над 3-4 нг PSA на милилитър кръв съществува съмнение за рак.
Точност
При този метод се откриват повече тумори, отколкото при палпацията. Високите стойности на PSA обаче, могат да са следствие на възпаление или доброкачествен тумор. Като цяло 20% от туморите могат да се пропуснат при това изследване.
Рискове
При грешна диагноза се провеждат други ненужни изследвания и се пораждат страхове. Ако се открие тумор, не винаги е нужно неговото оперативно отстраняване. Mри някои малки тумори то се оказва излишно, а понякога дори и вредно, защото може да предизвика импотентност и инконтиненция (незадържане на урина).
Оценка
Досега няма доказателство, което да показва, че тези кръвни тестове са намалили смъртността при пациенти с простатни тумори. В някои случаи, когато се направят навреме, те могат да спасят човешки живот. Затова е препоръчително изследването всяка година, а при много ниски стойности – на две години.