Програма ИН ВИТРО НЗОК

Какво представлява програмата на НЗОК?
Това е програма за отпускане на лекарства на всички семейства с индикации за ин витро оплождане. Тя помага на всички, нуждаещи се от тази процедура. Това е едно от големите постижения на НЗОК, Българската Асоциация по Стерилитет и Репродуктивно Здраве и българската медицина през 2005-та година.
Какви са индикациите за включване?
1. Двустранна, пълна или частична обтурация на маточните тръби, доказана с ХСГ (хистеросалпингография) или ЛС (лапароскопия).
2. Мъжки фактор с наличие на поне два от следните критерии във всяка от задължително две спермограми в два различни центъра и направени от ембриолог със съответната квалификация:
- обем на еякулата 1 мл. и по-малко;
- 20 млн./мл. и по-малко сперматозоидна концентрация;
- 40% и по-малко прогресивно подвижни сперматозоиди;
- 14% и по-малко с нормална морфология сперматозоиди по стриктните критерии на Крюгер;
- хеми-зона тест 35 и по-малко (HZA);
- доказани спермоантитела (при мъжа и/или жената);
- липса на сперматозоиди в еякулата и доказани витални при биопсия на тестисите;
3. ЛУФ-синдром, доказан поне 3 цикъла с ултразвук и приложено принтер разчитане;
4. Тежка форма на ендометриоза (III – V ст.), доказана с лапароскопия (или –томия), деструктирала в значителна степен аднексите и лекувана медикаментозно;
5. Стерилитет с продължителност една година и шест мeсeца при възраст на жената до 34 години и неуспех от други конвенционални методи за лечение на стерилитета в продължение на 12 месеца;
6. Стерилитет с продължителност шест месеца при възраст на жената над 35 години и неуспех от други конвенционални методи за лечение на стерилитета в продължение на 6 месеца;
Какви са изследванията и кога да ги направите?
Изследванията се правят в месеца на подаване на документите. Наш съвет е - не започвайте сами с тях.
Как се оформят документите?
Нашият екип ще ви консултира при подготвянето и събирането на всички документи, за да се спазят необходимите изисквания на НЗОК.
Къде се подават?
Подаването на документите, както и получаването на протоколите, съобразно които ще получите безплатните лекарствата, става по местоживеене – в регионалните клонове на здравната каса.
Колко пъти можете да кандидатствате?
Програмата предвижда НЗОК да ви отпусне безплатни лекарства за ЕДИН опит инвитро. За съжаление и въпреки нашите настоявания, това означава, че ако веднъж вече сте били включени в Програмата, то нямате право да кандидатствате отново.
Колко жени могат да участват в програмата?
Предвижда се през 2007 година в Програмата да бъдат включени 1200 жени, като месечно ще се одобряват документите на 100 жени.
Ако сте над 40 години можете ли да кандидатствате?
За съжаление, всички центрове, участвали в Програмата през изминалите две години, отчетоха незадоволителни резултати при регистриране на клинични бременности за жените над 41-годишна възраст. Поради тази причина, през тази година ще се приемат документи на жени до 40-годишна възраст, които да се навършват в годината на подаване на документите.
Кога ще имате отговор?
Обикновено административните процедури са за около 45 календарни дни, в които ще получите протоколите си за взимане на лекарствата.
За програмата е задължително:

* да сте здравноосигурена
* да сте с показания за ин витро
* да посетите център за асистирана репродукция, който да изготви документите ви
* да сте надлежно информирана какво представлява процедурата и да искате да се подложите на нея
За програмата не е задължително:
* да имате граждански брак с партньора
* ако имате показания за ин витро (отстранени тръби напр.), нямате партньор, но искате да си родите бебе, може да кандидатствате в програмата с декларация за донорски сперматозоиди.