Запек

Запек
За правилното функциониране на организма изпразването на червата е един от най-важните жизнени процеси. Нарушаването на този сложен нервно-рефлекторен процес несъмнено се отразява неблагоприятно върху целия организъм. Безразборното използуване на различни очистителни и слабителни средства в повечето случаи е ненужно и допринася вреда. Болшинството от тези лекарства причиняват раздразване на лигавицата на червата, нарушават редовността на чревната дейност, изпразвайки напълно червата от тяхното съдържание. Ясно е, че едно следващо изпразване на червата не може да стане, преди да са се минали нови 48 часа. Обезпокоени от този факт, мнозина бързат да вземат друго слабително средство, като по този начин неволно стават причина да се поддържа у тях един постоянен запек, който се превръща в хроничен.
Помнете, че за истински запек може да се говори само когато изпразването на червата се извършва по-рядко от един път на всеки три дни. В този случай изпражненията са сухи, с твърда консистенция и в оскъдно количество. Подобен запек действително може да бъде причина за възникване на главоболие, пристъпи от мигрена, безапетитие, намаляване на работоспособността, липса на съсредоточеност, отслабване на реакциите, лош дъх от устата, облагане на езика, общо неразположение, повишено газообразуване в червата, нервна лабилност. Но всички тези оплаквания могат да се засилят именно от честата употреба на очистителните средства, които могат да причинят освен споменатото раздразване на лигавицата и по-сериозни усложнения: кръвоизливи, хемороидални болкови кризи и др.
Причините за възникване на хроничния запек са разнообразни. Без съмнение начинът на живот и хранене имат голямо значение.
В практиката се различават обикновено две основни форми на запек: еластичен, най-често причинен от органично заболяване на храносмилателните органи и атоничен (лениви черва), който се дължи се на недостатъчно ефикасна перисталтика на дебелите черва. Атоничният запек се среща значително по-често. Той може да се дължи на това, че нормалните физиологични стимули (дразнители) нямат достатъчна сила да възбудят перисталтиката на червата или че възбудимостта на чревната стена е намаляла поради разнообразни причини и са необходими по-силни от обичайните дразнители, за да се предизвика ефикасна чревна перисталтика.
Главният физиологичен дразнител на чревната стена е целулозата (съдържаща се в плодовете, зеленчуците, зърнените храни, варивата). Целулозата не бива да се счита само за обикновен механичен дразнител на чревната стена. Под въздействие на нормалните чревни бактерии целулозата претърпява процеси на разграждане в дебелите черва и продуктите от това разграждане стават мощен възбудител на чревната перисталтика. Очевидно е, че не е достатъчно само да се внася в организма определено количество целулоза. Необходими са нормални условия за нейното разграждане. Оттук следва изводът, че за нормалната дейност на червата трябва ежедневно да се консумира определено количество целулоза от плодове и зеленчуци.
Заедно с целулоза до дебелото черво трябва да достигне и известно количество вода, без която е невъзможно да се извършват нормалните храносмилателни процеси.
Поради това, че в червата се извършват главно процеси на ферментация, която протича в кисела среда, е ясно, че за стимулиране на чревната перисталтика трябва да се създадат три условия: наличие на целулоза, достатъчно вода и кисела реакция. За снабдяването с целулоза най-подходящи са плодовете както поради съдържанието на целулоза, която е лесносмилаема, така и поради богатството на плодови киселини. Плодовите киселини благоприятстват киселата среда в червата. Най-добри снабдители на вода и смилаема целулоза са пресните плодове и зеленчуци. В тях водата е включена в целулозата и по този начин по-пълно достига до дебелото черво. Tрябва да се консумират и пълнозърнести видове хляб, тъй като са с по-високо съдържание на фибри.
Причина за запек може да бъде нарушаването в равновесието на нормалната бактериална чревна флора (от употреба на антибиотици и т. н.). Киселото мляко е особено полезно средство за уравновесяване на ферментативната и гнилостната бактериална флора. То улеснява нормалното изпразване на червата и подобрява храносмилането поради съдържанието на лактоза, млечна киселина, витамини от групата В, пълноценни белтъчини, лесноусвоими мазнини и вода. Особено полезно е да се взема сутрин на гладно кисело мляко. Според нуждата могат да се употребяват обезмаслени млека, които са смесени с плодов сок или плодово пюре (ягоди, кайсии, сливи и пр.). Те имат подчертано слабителен ефект. Знае се, че някои хора получават разхлабване на червата след консумация на студено прясно мляко. Най-често това е резултат на индивидуална особеност или се дължи на смутена жлъчно-чернодробна функция.
Не трябва да се забравя, че нормалната дразнимост на червата е по-изразена сутрин след нощната почивка. Поради това се препоръчва да се употребяват сутрин на гладно онези храни, които имат определено слабително действие (мляко, мед, зехтин, плодове и плодови сокове).
Някои храни благоприятстват запека. Употребата предимно месна на храна, твърдо сварени яйца, някои продукти, богати на танинови вещества (червено вино, боровинки), подпомагат запека. Температурата на ястията също така оказва действие върху чревната перисталтика. Горещите ястия успокояват перисталтиката и забавят изпразването на червата.
При запек, причинен от спазми на червата, най-често поради възпалителни процеси, обратно на казаното досега трябва да се ограничават храните, които оказват възбуждащо действие върху чревната перисталтика. В тези случаи целулозата ще трябва да се употребява в минимални количества, предимно от плодове (настъргани ябълки, варени моркови, плодови и зеленчукови пюрета). Не се консумират плодове и зеленчуци, богати на груба и мъчносмилаема целулоза (варива, обвивката на плодовете и зеленчуците, сушени плодове). Уместно е да се намали и количеството на готварската сол.
Очевидно е, че един подходящ начин на живот и хранене, допълнен със системна физическа активност, ще допринесе да се подобри нормалната дейност на червата и да се предотврати възникването на запек. При всички случаи се препоръчва да се упражнява някакъв спорт, да се правят разходки, гимнастика, преди всичко с упражненията за корем, за да се стимулира и тонизира коремната и чревната мускулатура, станала ленива от обездвижването и заседяването пред телевизора и компютъра.
Това особено важи за жените, тъй като при тях запекът е значително по-често явление и особено се засилва по време на бременността.