Природносъобразно хранене

Ели Хорозова
Принципи на балансирано и здравословно хранене

- Здравейте!Днес разговаряме с госпожа Ели Хорозова, която вече повече от двадесет години се занимава с проблемите на здравословното хранене и прочистването на организма. Тя ръководи Център за здравна култура и профилактика в София и е автор на много статии, лекции и брошури, популяризиращи здравословния начин на живот и осъзнатото хранене. Може би най-известната и добре приета от тях е „Коластра – шедьовърът на майката Природа”.
Госпожо Хорозова, отслабеният имунитет и всички произтичащи от това проблеми както на деца, така и на възрастни пациенти създават доста безпокойства на семейните лекари. Каква е ролята на храненето в това отношение?
- Храната има научно доказан лечебен ефект. Непрекъснато расте броят на изследванията по този въпрос. Има много доказателства за начина, по който храната влияе върху поведението на клетките и води до здраве или до болест. Днес повечето деца се раждат с хранителен дефицит, който се изразява с алергия. Малки са съпротивителните сили на организма, защото живеем в много агресивен свят – токсини, химикали, шум, стрес. Знаете ли, съвсем наскоро излезе едно изследване в САЩ, което показва, че 70 % от заболяванията се дължат на прекомерния стрес на съвременния човек. Никога досега човекът не е бил поставян в подобна среда.
- Пълноценното и балансирано хранене – какво мислите, приложимо ли е при днешните условия?
- Водене на здрав и щастлив живот във все по-голяма хармония с природата – това трябва да е целта на всеки човек. Темата за храненето е една от най – експлоатираните в момента от медиите и това не е случайно. Нарастват познанията за лечебното и превантивното действие на храните и се знае, че някои могат да облекчат или да усложнят състоянието на даден човек. Всъщност храната е най- добрата, най-безопасната и най-евтината форма на медицината. Майката природа е най-старият и велик фармацевт в света. Не става дума за това да спорим с фармацията, нека да има добри лекарства, нека да има ефективни лекарства, които да помагат на хората, но онова, което човекът може да направи сам и е в негови ръце е именно да се храни правилно, в съответствие с потребностите на своя организъм, а това означава с потребностите на своите клетки, защото храна е не това, което погълнеш, а онова, което те усвоят. На тази тема можем много да говорим, защото клетъчният глад е повсеместен. Има финансирани изследвания в скандинавските държави, в Америка, в Англия, които доказват, че хората са в страхотни дефицити на най-важните минерали, на основните, на макро минералите, на магнезий, на калций. Това не означава, че хората трябва да се втурнат и да купуват магнезий, цинк, калций, защото моно формите имат един много голям недостатък. Когато определени минерали се поднасят като единични или в двоична комбинация се нарушава равновесието в организма. Най-добрият източник на органични минерали е отново храната. Примерно решавате да увеличите съдържанието на магнезий, това означава обаче, че в организма се влиза в много деликатния баланс между магнезия, калция, фосфора, които са 2:1, 1:2. Увеличим ли съдържанието на единия минерал, това води до проблеми с другия минерал. Ето една от причините, поради която искам да се премахнат газираните напитки. С газираните напитки ние внасяме в организма си голямо количество фосфор. Това означава, че веднага нарушаваме равновесието между калция и фосфора и предизвикваме собствено изхвърляне на калций. Ето така се влиза чрез моно формите и интензивните фармакологични форми в минералното равновесие на организма. Може би знаете, че в момента много ефективно започва да работи Международен Съвет по хрома, защото един от най-важните минерали за човека – хрома е в дефицит, в резултат на дълбочинното обработване на почвите, на интензивното торене, пестициди, хербициди. Той все по-малко присъства в естествения източник за човека, в растенията, и води до много сериозни проблеми. Като пример го вземам хрома. Хромът прави клетките чувствителни към инсулина и по тази причина, когато го няма, дори да имаш собствено производство, няма кой да отключи ензимната реакция и да направи ефективен инсулина. Има още много други примери, които доказват, че човекът е много зависим от храната. Има още един момент – ние не сме биоидентични копия. Отбелязвам, че много от лекарите гледат на човека по онзи механистичен модел на Декар - като на механизъм: слагаш масло – работи, не му достига гориво и ... показателите му трябва да са оптимални. Не е така. Между нас има огромни разлики. Когато седнем на трапезата, един човек ще усвои едно, друг двайсет пъти по-малко и абсолютно различен ефект ще има храната върху всеки, затова трябва да се говори за индивидуална конституция, за нашата индивидуалност и да осъзнаваме своите биохимични вариации и функционални способности. Затова не съществува твърдо определена диета. Има принципи и човек трябва да осъзнае тези принципи. Дали е въпрос на медицина това или трябва сам да стигнеш до идеята за правилното хранене – всеки има своя избор, но има принципи. Храната трябва да поддържа алкално-киселинното равновесие на човека. Ако тя е по такъв начин подбрана, че ти си повече в киселинната градиента, то ти си естествен приемник на вирусите и бактериите. Това е толкова естествено. Ние светим в зелен семафор за всички тези невидими вредители. Ако поддържаш своето алкално-киселинно равновесие нормално, вътрешните сили са достатъчно активни и имунният отговор на организма е 100 процентов. В този смисъл мога да кажа кои са алкалните храни: суровите плодове, суровите зеленчуци, билковите чайове, медът, от млечните продукти – козето мляко, от ядките – бадемите, водораслите са алкална храна, би трябвало и майчината кърма да е алкална, но аз съм ходила в банката за майчина кърма и много рядко се среща кърма с алкален индекс 7 дори днес. Така че нарушенията, които ние правим се отразяват 100 %. Днешният човек се храни изключително с киселинообразуваща храна – готвена, минала през хладилник, през печка. Това е мъртва храна, защото е лишена от ензимите, от естествените помощници за разграждането на храната. Най-демонстративен източник на този процес са плодовете, да кажем бананът. Бананът се бере зелен, слага се в подходяща химическа и вакуумна среда, за да не се активират ензимите и стои така, докато стигне моментът на продажба. Предната вечер го обгазяват и активират ензимите, а на другия ден бананът почва да жълтее и стига до максимална годност, до максимално количество ензими, когато стане жълт на кафяви точки. Тогава е в най-голямата си сила, както ябълката е най-добра за консумация, когато е максимално зряла и след този миг тя ще падне от дървото и ще започне процесът на гниене, за да се върне в кръговрата на веществата. Ние сме свидетели непрекъснато на този процес, само че ядем храни, които са брани зелени, пръскани, блокирани и оттук се получава слабото зареждане, дефицитите на клетъчно ниво.
- Не ви разбрах за бананите, за този вид, в който ги получаваме на нашия пазар, да смятаме ли, че са от алкалните храни?
- Специално бананът е от спорните храни, повече прилича на хляба. Но все пак всички сурови плодове и зеленчуци имат по-слабо или по-силно алкално въздействие. Алкалните храни се усвояват по-лесно, по-малко токсини отделят, метаболизират се по-лесно и принципно човек трябва поне едно блюдо да има с плодове на ден. Ако не му допада едното хранене да е само плодове, би било добре преди всяко хранене да поема определена доза плодове. Второто богатство, което носят суровите храни, е работниците, помощниците на нашия метаболизъм. Пак ще взема примера с банана, защото той е най-категоричен. В плодовете и зеленчуците природата е поставила ензими, които помагат за тяхното разграждане. След като сдъвчем добре, надяваме се, че дъвчем добре, въпреки че гълтаме на 5, а би трябвало на 50, на 100 дъвкания на хапка, добре да е умесен всеки залък със слюнка и чак тогава да го преглътнем, когато попадне във високата торбичка на стомаха, тогава храната трябва до голяма степен да се самосмила. Само че ние живеем по един напрегнат начин, не отделяме достатъчно внимание на това или смесваме много храни и този естествен процес на храносмилане е силно възпрепятстван. Ензимите са другата тайна на живота, другият приоритет във храните и оттам идва и критерия за храна. Дали една храна е жива или е мъртва в зависимост от това, дали са денатурирани, дали са неутрализирани с висока температура или облъчване ензимите на храната или са годни за наши помощници. Човешкото тяло има нужда от подобна помощ. Ние се раждаме с определен потенциал. Жлезите на един човек могат да отделят 1Ѕ литър сокове – панкреаса, жлъчката, черният дроб, а на друг могат 3 литра на ден. Много сме различни. Оттам човек трябва да се усеща и да върви към това осъзнато хранене, да подбира онези храни, които най-лесно усвоява, които му дават сила. Всъщност борбата е за енергия. Енергийният източник на нашата земя е слънцето. Ние чрез кръговрата на веществата, чрез храненето превръщаме слънчевите фотони, уловени от растенията, чрез процеса на храносмилането се отключват в нас и стават наше достояние.
- В случаите на недостиг на ензими по причина на храненето?
- Това е най-масово разпространеният проблем и алергията е недостиг на ензими, на работници, които да извършат полезната биохимична реакция, защото ние с нашия начин на хранене непрекъснато намаляваме собствения си ензимен потенциал. Човек трябва първо чрез сурови плодове и зеленчуци да облекчава този потенциал. По-скоро би могъл да използва растителни ензими. Днес вече са достояние. Между другото това става възможно, благодарение на модерните технологии. Известно е, че в някои растения има по-високо съдържание на определени ензими, които разграждат сложните протеинови молекули например, както в ананаса, папаята и затова вече съществуват растителни ензими – бромелаин, папаин, които са извлечени от растенията, но те много добре подпомагат човешкото храносмилане. Когато човек е болен, добре е да си подпомогне тялото с ензими. Когато има някакъв проблем, да не говорим за оперирана жлъчка, извадена жлъчка или чернодробна недостатъчност или при диабет, според мен е задължително да помага на организма си в най-слабото си място – ензимната недостатъчност. Днес вече има подобни помощници и човек може да обогати плодовете и зеленчуците с хранителни добавки, с подобен характер. Има хранителни добавки, които представляват съхранена супер храна, каквито са синьо-зелените водорасли, коластра и много други подобни източници, в които човек може да получи наготово онези липсващи вещества, които не може да си набави чрез храната, защото е доказано, че трябва огромни количества храна да изядеш, за да си набавиш днес нуждите от желязо, от цинк, от калций. Все по- голяма е разликата между потребностите на организма и даденостите на храната. Дори сам да си я произвеждаш – киселинни дъждове, почвите са бедни, дори да ториш, с торенето можеш също много неща да промениш и тази храна да не е до такава степен биоадекватна за твоите потребности. Затова хранителните добавки са една индустрия, която решава този проблем, те са индустрия на липсващото звено.
- В дискусии с лекари много често чувам негативни мнения по повод на добавките. Най вече притеснения за това, че може би се заобикаля Законът за фармацевтичните изделия като се регистрират като хранителни добавки и няма достатъчен контрол за съдържанието им. Какво мислите? На какво трябва да се обръща внимание, за да не изхвърлим бебето, заедно с мръсната вода?
- Тук се сещам за една мисъл на Виктор Юго: „Когато на една идея е дошло времето, нищо не може да я спре”. Довели сме природата до такъв стадий, до такъв момент, че хранителните добавки имат своето място. Има проблем и безспорно човек може да злоупотреби и с тази тема, или по-скоро производители са тези, които биха могли да злоупотребят, но дейността е регламентирана с Наредба № 47 от 2005 година, има ясни правила. Въпреки това и лекарите, и пациентите трябва да стават все по-грамотни, защото критериите за хранителна добавка са същите каквито и за хубава храна. Ако една хранителна добавка не съдържа ензими, потенциал на предварителния продукт, а само химически свързващи вещества и в някакво взаимоотношение някакви минерали и витамини, тя ще е много по-ниско ефективна, отколкото например синьо-зелените водорасли. Това е една култура, която се изсушава щадящо, така че се запазва протеиновият профил и след консумация човек получава пълен набор от хранителни вещества. Хранителните добавки безспорно са модерно нещо и много добър пример за критерий е коластрата. Различни фирми в България предлагат коластра и не само у нас. Кравешката коластра е народно средство за лечение, с много дълбоки традиции, например в Индия. В България има от около 10-тина години коластра и има от най-различни източници. Тази коластра, която ние ползваме, е плод на работата на фирмата с единствения Институт по коластрата, който е в Нова Зеландия, създаден от един специалист биохимик руснак, натурализиран американец Михаил Борисенко. Коластрата е матрицата на имунната система. За мен тя е върхът на хранителната верига. Всичко, онова, което природата е предвидила в еволюцията на човека, го е заложила в коластрата – имуноглобулини, готови антитела, растежни фактори. Въпросът е как се поднася този бял прашец, както казва синът ми, под каква форма? Как е изсушена, дали са запазени качествата на тези имуноглобулини и антитела, дали е запазен вероятния аминокиселинен профил, лактобацилите в нея? На капсули ли е, на блокчета или на прах? Човек ще се ориентира по онова, което му поднася фирмата.
- Вие твърдите, че някои т. нар. добавки всъщност са храна, концентрирана храна?
- Храната може да ни кара да се чувстваме добре, може да ни кара да се чувстваме зле и да бъдем нещастни. Как може да се отрича нещо ясно и категорично, след като е факт, че тя може да ускори мозъчната дейност и да повиши настроението. Тя влива импулс и електрическа и метаболитна енергия, ензими, които могат да намалят нашите неразположения и проблеми по един естествен начин, без остатъчна химия и сънливост, и всички проблеми, които могат да създадат, примерно транквилантите. Във водораслите има много невротрансмитери, които водят до повишаване на умствените способности, подобряване концентрацията на вниманието и това е научен факт. По този начин храната може да ни изтръгне от депресия, но е известно и че може да постави началото към скрити атаки към ставите и артериите например. Говорихме за алкално-киселинното равновесие. Когато се храним с киселинна храна, ние сами предизвикваме извличането на калция от големите калциеви клетки – остеокластите, защото кръвта не може да функционира киселинна и е принудена сама да се алкализира. Масовата остеопороза е един автоимунен, едно собствено възпроизводство, а не заболяване, което се появява в някакъв момент от някакъв неизвестен причинител. Много болести са именно състояния – инсулт, инфаркт, рак дори. Това не е нещо, което те сполетява изведнъж. От детството в резултат на хранене, на стрес, на среда, нагласа, защото и умствената нагласа има безспорно значение, се получава промяна в биохимията и един ден това заболяване се отключва. Освен това днешното хранене предизвиква много сериозни хормонални проблеми, хормонален дисбаланс. Всички живи същества на планетата имат хормонален дисбаланс от химическите средства, които ние употребяваме – миещите средства, перилните средства, битова химия. Всичко това е в мокета, в тапетите, в лепилата, разредители. Тези вещества се връщат в кръговрата на водата например и отново ни заливат и т. нар. ксеноестрогения, защото повечето са естрогенни съединения, които имитират нашите хормони, когато попаднат в кръвообращението, не само на човека, но и на бозайниците, дори насекомите страдат от тази химия, се стига до изчезване на видове, а при хората – до много сериозни проблеми с репродуктивната способност. Чувала съм, че в някои области на България има проблем с бездетството, от 22 до 49 %. Природата като умна майка се старае да запази индивида и когато съществото е в криза, тя реже най-фината му функция – способността му да се възпроизвежда. Но ако човек подобри състоянието на организма, клетъчното хранене, до голяма степен изхвърли токсините, които се натрупват, то тогава се връщат способностите му да има деца и да се радва пълноценно на живота.
- За какво трябва да внимава човек, когато избира по какъв начин да подпомогне организма си, освен с храната, за прочистването му, за постигането на един по-добър баланс? На кои неща трябва да обърне внимание и фамилният лекар, когато препоръчва на пациентите си допълнителни средства за балансиране на вътрешната среда?
- Не може един човек да очаква да оздравее само на база медикаментозното лечение. Той трябва активно да се заеме с тази задача. Лекарството е помощник, патерица, стимулатор. Известно е, че храната е най-първият източник на възможност за промяна в здравето. От старите още лекари, от Хипократ е казано: „Първо опитай с храненето.” Сега много се популяризира приказката на Хипократ „Нека храната бъде вашето лекарство”, но може да се каже по най-различни начини. Факт е, че има много школи, които разчитат на промяна в статутите на организма чрез чистене на тялото, чрез изхвърляне на токсините, балансиране клетъчното равновесие, PH по същия начин. Виждате колко модерно днес стана почистването на дебелото черво. Преди много години, когато работеше Лидия Ковачева, много хора се надсмиваха над тази практика на гладолечение, на природолечение, на билколечение и дори бяха потискани, хората, които дават подобни лечения. Но Лидия Ковачева остави една страхотна практика, защото никой няма да умре, ако три дни е на сурови плодове, дори зеленчуци може да употребява, въпреки че нейната система разчита само на плодове и два-три пъти чай с мед. Никой няма да умре, ако спре да се храни с масовата концентрирана храна. Когато е болен, организмът има нужда от помощ, от отключване на метаболитна енергия. Не може да разчиташ, че лекарят е най-главният отговорник за твоето здраве.
- В нашата народопсихология обаче дълбоко е залегнало: „Яж, защото си болен, трябва ти по-силна храна!” и към децата така подхождаме, а и към себе си много често.
- Това е много остаряло виждане и за съжаление наистина сте права, но все повече и специалисти, и хора оценяват това. Едно животно като се разболее, то спира да се храни или подбира храната, повече течности. Ето един факт – обединението Лекари без граници никога не доставя прясно мляко на боледуващи деца. Всяка храна, която води до образуване на слуз и нарушава алкално-киселинното равновесие, когато си болен е излишна. Тя допълнително натоварва организма. Също и децата не обичат да се хранят в такъв момент. Много естествено е да слушаме гласа на природата. Единствено българската майка прехранва децата си по тоя начин: „яж за мама, яж за татко”. По този начин се потиска инстинктът на детето. Едно дете ако го оставиш да си избере храната, то в един ден избира едно, в другия – друго предпочита. Като естествено, много е важно да има разнообразие, но в никакъв случай не бива да се насилват децата, защото това да ти угодят да изядат всичко, променя и характера им и в крайна сметка води до един конформизъм, до едни отпечатъци върху личността, че е добро, когато си е изяло всичко или е направило това, което искаш. Затова има и толкова хранителни разстройства днес сред младите хора, защото храненето все пак е нещо лично и може да реагираш със своя специфична реакция.
- Може би по-скоро днес берем плодовете на възпитанието, което са получили днешните родители, които са възприели това „ яж за мама, яж за баба, яж за чичо” и еди кой си още. Точно те са възприели този родителски модел и смятат себе си за добри родители, ако постъпват по същия начин към децата си, т. е. нашето поколение сме отгледани по този начин с много насилие при яденето, в резултат на което сме спрели да слушаме вътрешния си глас и сме се откъснали още от нашите потребности и се опитваме да бъдем „добри родители” като настояваме детето да върви против собствената си природа.
- Да се зачита инстинкта на детето. Детето е много по-близо до природата – това е едно. Второ – наистина днес е времето на компетентните хора. Преди няколко дни се наложи да чакам в една градинка един човек и времето бе хубаво – майките си разхождаха децата и наблюдавах една млада жена, която хранеше наскоро проходилото си дете с кренвирш, може би просто купен от магазина. Това е все едно да го храниш с тоалетна хартия. Трябва хората да знаят, че днешната хранителна промишленост е в голяма степен заредена бомба със закъснител – консерванти, химикали, оцветители, невероятни неща. Като влезеш в един голям магазин, все едно влизаш в гробища. Съжалявам за тези думи, които казвам, но наистина човек трябва да е осъзнат, да не е невеж, защото повечето неща, които се продават, са само в услуга на търговеца.
- Споменахте за прясното мляко преди малко, бих искала за киселото да ви попитам?
- Киселото мляко е традиционна българска култура с много качества, много добре проучена след Илия Мечников. На лактобацилите се дължи голяма част от онзи мит за българското здраве. Между другото, мисля че в 1915 година има едно сериозно проучване на дълголетниците в България и заключението е, че се дължи на редовното ядене на киселото мляко и люпенето на печени слънчогледови семки. Днес темата за пробиотиците е една от големите теми за здравето на човека и за чистотата на неговата храносмилателна система. Истината е, че без тези вътрешни войници – естествената чревна флора, човек трудно може да съхрани качествено своята храносмилателна система и равновесието на организма. Като продукт на дефицита на чревна флора се явяват много сериозни диагнози. Например кожните заболявания винаги са свързани с лошо храносмилане и с недостиг на лактобацили. Два от щамовете е предвидила природата да живеят в нас пробиотици, от гръцки – за живота и обратно – антибиотици – против живота. Лактобацилът покрива тънките черва, лигавиците, включително пикочно-половата система, дори кожата и поне 2 Ѕ кг трябва да достигне тази бактерия в човешкото тяло, за да е ефективна. Има много полезно действие, защото колонията не само физически защитава най- тънката тъкан – лигавицата на червата, но и отделя бактерицидни вещества, които неутрализират патогенните микроорганизми, които са в червата. Човекът е естествен приемник на повече от 500 болестотворни микроорганизми. Най-добър илюстратор е бебето. То се ражда стерилно. В процеса на раждането трябва да се „зарази” от майчините води с лактобацили ацидофилос, а след това в процеса на кърменето с бифидо бактериите, които помагат за усвояването на храната и подтикват организма да си създаде имунния отговор. Тези две бактерии са жизнено важни във всяка възраст. Понеже в началото ме питахте за алергиите – техният дефицит е една от определящите причини за масовите алергии. Аз наблюдавам много хора, когато си възстановят чревната флора, когато си изчистят стомашно- чревния тракт, как постепенно и острите алергии отшумяват. Може да има генна разположеност, но тя по-лесно се тушира и по-малко пъти се проявява. Сещам се например за едно момче, което имаше страшно изявена алергия към котки и кучета, към животни, но той е телевизионен оператор и понякога се налага да влиза в домове, където има животни. Преди се налагаше да го изнесат, в мига, в който влезе в стая, в която е имало животно. Той се задушава и колегите му знаеха, че трябва да реагират бързо, докато сега споделя, че абсолютно спокойно понася, дори може да погали коте, естествено не живее с животно в къщи, но вече няма този проблем – алкализация, нормална чревна флора, антиоксиданти и организмът си намира своето решение.
Но темата за пробиотиците е една от много сериозните теми. Малко повече ще кажа по този въпрос. Аз специално съм един пациент, който е лекуван много дълги години с антибиотици. В детството се разболях от ревматизъм. Това бяха около дванадесет години непрекъснато на пеницилин, стрептомицин и други антибиотици, в резултат на което през тези дванадесет години никой не каза: „Ти имаш проблем с чревната флора, твоята полезна защита е унищожена”. Започнах да боледувам от бронхопневмонии – пет, шест. Диспансеризираха ме в гръдния институт на ул.”Кирил и Методий” и цялото лечение представляваше въртене в кръг. Когато осъзнах, че главната причина, една повсеместна кандидоза за всичките ми проблеми, е в резултат на дългогодишното масирано антибиотично лечение, тогава предприех правилните действия и сложих край на изключително голям брой проблеми. Виждайки го при себе си, го приложих към много хора и сега знам, че това е решението. Вътрешната чистота, вътрешната сила с полезните средства може да подтикне организма към по-висок имунен отговор.
- Това е често задаван въпрос от общопрактикуващите лекари: след лечение с антибиотици дали вие специално препоръчвате някакви пробиотици, които да компенсират загубите?
- След лечение с антибиотици, химиотерапия и лъчетерапия е задължително да се възстанови чревната флора, полезният помощник в нас. Има много начини. Киселото мляко не е начина да засели флората, киселото мляко действа само докато лактобацилите са в нас. Трябва да се търсят точно онези щамове, които се заселват – лактобацилус ацидофилос и бифидобактериум. Има такива хранителни добавки и пак човек трябва да попадне на качествени и добри източници, отговорни, със сертификати Тогава много лесно за 50-60 стотинки на ден човек може да си възстанови флората. Достатъчно е един месец поне веднъж в годината да се поемат тези бактерии. При децата това се явява от изключителна важност, защото те по принцип имат по-слаба имунна система, тя се формира във времето и тези две бактерии участват много активно в този процес на формиране на имунната система.
- Тук искам да попитам за децата, които не са кърмени или пък не са родени по естествен път?
- В тези случаи още повече това е задължително. Аз живях 1 година в друга държава и тогава се наложи сина ми да го лекуваме и лекарите, които предприеха лечение не започнаха с антибиотици, защото се оказа, че е с вирусна бронхопневмония, а започнаха с лактобацили, билки и бифидус бактерия, което за мен беше изключително интересно. Днес се срещам с майката на 2 месечно бебе, което е влязло в болница с бактериална инфекция. Излиза с инфекция от ешерихия коли и лекарката казва на семейството да не занимават с глупости да подават чревна флора и коластра и подобни естествени неща... Задължително е да се създаде собствена чревна флора с отбранителната система в нас – пробиотиците отделят доста голямо количество бактерицидни вещества и унищожават и стафилококи, и стрептококи, и ешерихия коли. Освен това пробиотиците позволяват уплътняване на лигавиците, намаляват чревната пропускливост, отделят ензими от рода на лактазата, с които стават по-лесно усвоими млечните храни, които са по принцип трудно усвоими храни. Имат изключително важно значение. Самият факт, че в Европейският съюз в момента има 12 научни програми, които работят по значението на чревната флора за здравето на човека, трябва да говори на лекарите, че това е много важен момент от здравето.
- Ако правилно съм ви разбрала това се отнася и за решаването на въпросите на гъбичните инфекции?
- Да, гъбичните инфекции бяха бичът на XX век, но те си продължават, защото химията, която употребяваме ги подтиква да се развиват, също нарушеното алкално-киселинно равновесие. Естествен убиец на гъбичките е лактобацилът и бифидобацилът. Те отделят поне четири бактерицидни вещества, с които химически се защитават от кандидата и предизвикват откъсването на техните колонии. Друг помощник за решаването на този проблем е кравешката коластра, която има готови антитела срещу кандида албиканс и не само срещу кандида, но и срещу стафилококи и стрептококи, има естествени средства, с които човек може да подсили вътрешната защита.
- Тук очаквам съпротивата на много лекари, които се опасяват, че пациентите губят време като пробват методи, които не са чисто медицински, доверяват се на хора, които не са специалисти, може би не вземат в нужната доза и продължителност такива помощни средства и получават всъщност обратен резултат.
- Как лекуват лекарите? Нали също пробват едно, после друго средство? Защо да не е биологична медицина? Задължително ли трябва с тежката артилерия? Когато се налага ...
- Идеален вариант би било ако лекарите препоръчват природни средства и да могат да имат поглед точно върху съчетанието от медикаменти и природни средства?
- Има много лекари, които работят с биологични средства и те все повече разбират, че първо самият пациент е грамотен и второ – химията действа временно. Едно заболяване може да рецидивира именно поради това, че много силното въздействие блокира симптомите и не може да се разбере, къде точно е проблемът. В голяма степен инфекцията е отвътре. Поради високата пропускливост на червата се пропускат естествени бактерии, които участват в храносмилането, например като ешерихия коли да преминат през лигавицата на червата и да попаднат в пикочно-половите пътища и предизвиква циститната болезнена ситуация. Ако лигавиците бяха плътни, устойчиви, тогава и бактерията нямаше да премине през тях.
- Другата опасност, която са споделяли лекари, е предоверяването на пациентите на телевизионните реклами преди всичко. Например за киселото мляко „Активиа”. Може би един начин човек да си затваря очите твърде дълго пред проблеми, които го мъчат от дълго време и да търси такива решения, поради много силната убедителност на телевизионното въздействие. Достатъчна ли е според вас 14 дни „Активиа”? Без да искам да правим антиреклама на този продукт.
- Не бих искала да влизам в спор. Самият факт, че хранителната промишленост реагира по този начин, означава, че има подобна потребност. Проблемът с киселото мляко е, че вътре в него има много добавки. За коя храна да кажем, че е така натурална, както трябва да бъде – дали за хляба, който е тъпкан с бои ... В коя друга държава има толкова бои в хляба? В коя друга държава има толкова консерванти – практически неразвалящи се продукти и кисело мляко, и хляб? Факт е, че хранителната промишленост трябва да се промени. Вероятно все повече и повече ще се увеличават храните, в които има лактобацили, защото те защитават червата, те са необходими.
- Като количество колко кисело мляко трябва да изяде човек, за да възстанови една увредена флора?
- Аз не мисля, че с помощта на киселото мляко и сложената в него флора може да се възстановят колониите от полезни бактерии.
- Напоследък чувам за българските препарати Ентеросан. Имате ли някакъв поглед, какъв е механизмът им?
- Важното е да се търси форма, която се заселва. Във времето съм се убедила в това. Включително и гастроентеролозите пият някои пробиотици, защото е доказано, че тези милиарди единици в една капсула са много по-ефективни, отколкото някои фармакологични форми. Ако се заселва, ако е полезно на човек, всяко нещо има място.
- Да обобщим, кои са тези критерии, по които хората трябва да се ориентират при избора си на такива естествени добавки към храненето.
- Наскоро имах писмо от една българска известна спортистка, която се е заселила в щата Вирджиния. Тя ми пише, че единствени невежи са самите хора, самите граждани, защото не четат етикетите, не се стараят да разберат истината за нещата – източника, сертификати... Абсолютно всичко трябва да се чете! Може ли един продукт да е добър, ако в него има аспартам, ако има консерванти, ако има хидрогенизирани масла? Оттам идва големият проблем. В началото, когато говорехме за храненето, трябваше малко повече да кажем за важните вещества, които се съдържат в храните и с което днешната наука се занимава – антиоксидантите, есенциалните мастни киселини, качествения протеин, защото това са жизнено необходими вещества. За пробиотиците вече говорихме. Есенциалните мастни киселини са едно от най-слабите места от храненето на българина. Ние от деца сме захранени с животински мазнини и със слънчогледовото олио, което е рафинирано и е една доста опасна субстанция. Съседната държава Гърция има острови, където благодарение на яденето на риба и студенопресован зехтин никой никога не е боледувал от инсулт, от инфаркт, от рак. При нас се е оформил един модел на употреба на некачествени мазнини. В голяма степен тази епидемия от инсулти, инфаркти и рак се дължи именно на този факт, защото сме в страхотни дефицити на есенциални мастни киселини. Добър източник на есенциални мастни киселини са студенопресованият зехтин, олиото на някои семена. И днес по тази тема се говори естествено много. Много е важно да бъдат съхранени мазнините.
- Ще ви прекъсна, но ето тук възниква практически проблемът, първо – дали ти е по джоба да ползваш зехтин, вместо олио и второ – как точно мога да знам сертификатите на десетките видове зехтин, които виждам на рафта и да съм сигурна на кой да се доверя?
- „Екстра върджин” зехтинът е първата фракция, която не е рафинирана и е най-доброто. Мога да ви уверя, че толкова ще ви струва да готвите със зехтин, колкото и с олио, защото е по-ефективен. Най-добре е да се слага след като сте приготвили яденето, в по-голямата му част, за да не участва във високо температурната реакция и зехтинът издържа до около 180 градуса. Четете етикетите – има зехтин, който става за готвене, има зехтин, които е подходящ за салати и студена употреба.
- Случвало ми се е да придава горчив вкус на храната?
- Щом горчи, значи е гранясал и трябва да се върне. Ние нямаме никаква култура на потребителя.
- Наплашени сме от продавачи, които са всесилни, които са формирани във времето на дефицитите и бяха едва ли не най-авторитетните хора в обществото, защото от тях зависеше, дали ще се сдобием с нужната ни стока.
- Трябва да се променяме. Вижте нашите деца не са такива. Ние сме едно поколение, което е конформистки настроено и се съобразява със всичко.
- Освен „Екстра върджин” зехтин, какво друго от това, което в момента има на нашия пазар, може да ни помогне за тези дефицити?
- Аз работя с един продукт есенциални мастни киселини, комплекс мастни киселини, в които се съдържат всичките 88 вида мастни киселини – наситени, ненаситени, необходими за обмяната на веществата. Имаме много добри резултати с него. Позволете ми тук да кажа нещо за бебетата, понеже хората спокойно им дават масло, а се страхуват да употребяват есенциални мастни киселини. Последните години в списание „Педиатрия” на запад и в САЩ излизат статии, които показват, че ако майката по време на бременността е била с дефицит на важните есенциалните мастни киселини, примерно омега – 3 и след това до 4-ти месец от раждането на детето, то не ги получи чрез кърмата или чрез добавка, обезателно след това е с очила. Не се развива правилно очният нерв и този дефицит си остава за цял живот, защото есенциалните мастни киселини имат отношение към нервната система, към мозъка и вече към всяка клетка, защото те са всъщност основната съставка на клетъчната мембрана. А какво представляват нашите храни? Пълни са с хидрогенирани масла, с хидрогенирани растителни масла – палмово например, които имат точка на топене над 52 до над 56 градуса. Когато се храним с тези храни, в нас те продължават да бъдат с тази висока точка на топене, за да са практически вечни, за да стоят по рафтовете, когато отидем да ги вземем. Но човешкото тяло по същия начин не ги усвоява и те се размазват в нас като восък и създават изключително много проблеми, а голяма част от децата днес се хранят с подобни храни – кроасани, всякакви сладки неща, четете пак етикетите в шоколади, във вафли, дори в хляба вече има хидрогенирани масла. Може би знаете, че американците първо се извиниха на своя народ за създаването на маргарина, после го забраниха. Може би ще дойде и у нас този момент, както с тютюнопушенето – от там тръгна вълната с масовото пушене, но дотогава хората трябва да са наясно, че храненето с хидрогенирани масла всъщност е вкарване в организма на огромно количество свободни радикали, които предизвикват повече от 80 тежки дегенеративни заболявания, и катаракта е проблем на свободните радикали, и диабета, и рака, и остаряването, и провисването на кожата, и бръчките... Ето пример за храни, които имат остатъчен ефект. Те са изключително сладки, дразнят апетита и след време винаги има отрицателна реакция върху организма.
- В заключение нещо по-оптимистично. Как виждате подобряването на ситуацията, особено като имаме в предвид колко настояват децата именно за тези сладки и като че ли е прекъсната връзката с “вътрешната им мъдрост”?
- Това е пътят. Първо на децата не бива да се дава сладко.
- Но те отиват в училище и виждат ...
- Знаете ли, че в Дания е забранено децата да носят сладки неща. Ако то си носи шоколад (говорим за висококачествен шоколад с какаово масло, не е дори с маргарин), родителите на детето са извиквани в училище пред директора, за да обещаят, че това повече няма да се повтори. Докато у нас барчетата, ученическите столове са пълни с шумящи хранителни опаковки, в които има мъртва и отровна храна. Отново опираме до семейството, до културата. За мен трябва да се забрани производството на газирани напитки, на подсладени напитки, защото това е един страхотен бич и осъзнатото, грамотното хранене изисква култура.
- Благодаря ви! Нека да оставим и ваши координати. Къде може да се получи още информация по тези толкова вълнуващи ни проблеми?
- Аз имам офис – Домът на военноинвалидите в София на улица “Христо Белчев” № 21, телефонът е 981 32 99 и сайт – www.celeber.net .
- Благодари ви много!
- И аз благодаря!