Медицинска козметика

Медицинска козметика



Здравейте! Разговаряме с г-жа Дора Байчева, експерт в областта на медицинската козметика. Ще разговаряме по една много интересна и актуална тема – кожата. Обвивката на нашето тяло. Мястото, където става допира ни с външния свят.

- Напоследък навлезе едно понятие – медицинска козметика. Как бихте го обяснили? Какво означава дермо козметика?
Наистина това е понятие, което в последните години се използва широко в общественото пространство. Медицинската или дермо козметиката е мощно съвременно средство, както за самостоятелно третиране на редица кожни проблеми, така и често като допълнение към медикаментозно лечение. Специфичното при предлагането на този тип козметика е че те се предписват от лекари и по цял свят се продават единствено и само в аптеките, където клиентите или респективно пациентите получават компетентен и професионален съвет и информация. Най – често срещаните случаи, при които се препоръчва употребата на продукти от медицинските козметични линии са чувствителната и свръх чувствителната кожа, кафеви петна, както борбата с тях, така и превенцията за тяхното образуване, акнето, сухата и атопичната кожа, екстремната слънцезащита необходима в много от случаите.
Знам, че производителите на медицинска козметика предлагат и модерни и научно обосновани технологии за борба с бръчките, целулитни образувания, стрии и др. по – масови проблеми. Но предлагам да отделим внимание на споменатите от вас по – специализирани случаи. Ако ги степенуваме по масовост с какво бихме могли да започнем?
За мен безспорно най – широко разпространеният проблем, това е чувствителната кожа. В резултат на стрес, напрежение, емоционални притеснения, нездравословен начин на хранене или живот, замърсена околна среда и др. случаи. Жени от различна възраст все по – често започват да определят своята кожа като проблемна, чувствителна или дори свръх чувствителна. Като диапазонът на тези жени е наистина много голям, той варира от 15 до 50 години.
И само жени ли?
Не само жени, но маже би те по – често си признамат, че имат проблеми. Мъжете все още се страхуват това да го признаят. Дори на Европейския дерматологичен конгрес в Лондонпрез 2005 година, специалистите коментираха, че чувствителната кожа започва да измества акнето като основен проблем в дерматологията и основна причина за търсене на консултация и лечения от съответните специалисти. Чувствителната до нетолерантната кожа обхваща хора с различни проблеми като розацея, ихтиоза, атопичен дерматит както и такива с предишни следи от слънчево изгаряне или химично възпаление. Във всички случаи обаче това е една изключително деликатна кожа, чиято слаба кожна бариера не предпазва клетките от възпаление дари при най – малкия стрес. И искам да обърна внимание, че макар и не много известен, факт е че чувствителната кожа може да бъде породена и от неправилно избран козметичен продукт.
Какви препоръки бихте дали на пациентите с подобни симптоми?
За хората, които имат някои от споменатите симптоми, не само жени тук включвам и мъжете, е задължително, използването на медицинска козметика, чийто формули са специално разработени за чувствителната кожа. В повечето случаи на самите продукти, търговските марки отбелязват това с подходящ надпис. Тези продукти подпомагат възстановяването на естествените защитни сили на кожата, така че тя да може сама да се предпази от негативните външни фактори. Водещите козметични производители комбинират в своите продукти, които ефективно потискат различните възпалителни пътища и намаляват чувството за парене и сърбеж. Най – иновативните технологии позволяват включването на екстракт от Вратига. Едно много широко използвано растение, чието латинско наименование е hrizantemum partenium и което расте и в България по планинските части. В състава на тези продукти специализирани за чувствителна кожа, това растение има чудесни противовъзпалителни и противозачервяващи действия, потискайки производството на цитокинините, разтворими молекули отговорни за имунната реакция и синтезата на регулаторни молекули, които участват в процеса на съдоразширяване. Когато в състава на продуктите е включен и Гинко билоба, тогава се постига и антиоксидантна действие и неутрализиране на свободните радикали. А предпазването на клетъчните мембрани от оксидативния стрес и изключително важно и помага за възстановяването на естествената защита на кожата. Ежедневната грижа за нетолерантната кожа включва използването на дневен и/или нощен възстановяващ или хидратиращ крем, задължително са хипоелергенни, намаляват зачервяването и възпалението на кожата. Особено важен е изборът на почистващо козметично средство. Съобразените с тази кожа продукти деликатно отстраняват всички замърсявания, включително и грим, без да предизвикват чувство на дискомфорт, зачервяване, парене или стягане на кожата. И не съдържат консерванти, алергенти и оцветители. Чувствителната кожа реагира остро при изпълзването на вода при измиване, затова почистващите продукти за чувствителна кожа задължително не изискват измиване с вода.
Кафявите петна, които споменахте са също струва ми се масов проблем. Какъв е механизмът на образуването им? Има ли склонност при появата на кафяви петна и възрастта оказва ли влияние?
Един от често срещаните проблеми свързани с женската красота наистина е появата на кафяви петна. Както по лицето, така и по откритите части на тялото. А именно рамене, ръце, шия, и диколте. Това е повод за сериозни притеснения от страна на дамите. Причините за неравномерния тен могат да бъдат различни. Заболявания, слънчеви лъчи, нарушения в хормоналния баланс и др. Но независимо от това каква е причината за тяхната поява, механизмът на образуването на кафявите петна е един и същи. Той включва образуването на меланин в меланоцитите и засиления му пренос до кератиноцитите, които се издигат до повърхността на кожата и водят до образуването на пигментация. Ако частично се блокира трансфера на меланин до повърхността на кожата, това намалява образуването на кафяви петна и води до по – равномерен тен. Козметичната индустрия е непрекъснато в търсене на нови и ефикасни начини за балансиране на прекомерното натрупване на пигмент в кожния слой. Най – иновативния метод в това отношение е използването на стабилизирани соеви протеини в активна форма. Те частично блокират преноса на меланин до повърхността на епидермиса и по този начин се избягва образуването и появата на издайническите за годините петна. И тъй като синтезът на меланин е директно индуциран от слънчевите лъчи, появата на кафяви петна, които по принцип са генетично обусловени, често е резултат и от активното слънцеизлагани. Но за кожа, която е предразпорожена към образуване на такава пигментация е задължително използването на дневен крем с включен слънцезащитен фактор и то целогодишно, не само лятото, когато сме на плажа, но и зимата, когато сме в градски условия. Когато кремът съдържа и отразяващи светлината вещества, това допълнително защитава от вредните ултравиолетови лъчи, повишава блясъка на кожата и предотвратява повторната поява на петна. И след като сме се погрижили за лицето, не трябва да забравяме и останалите открити части на тялото, които също са изложени на агресивните външни фактори, а именно ръце, рамене, дeколте и шия. Те изискват по – специални грижи, тъй като ежедневно са изложени на слънчевите лъчи. Кремовете против пигментация за тези области съдържат специална формула за по – добра ефективност, която изсветлява съществуващите пигментации без да дразни кожата, агенти за равномерно разпределение на меланина и ултравиолетови филтри, които защетават кожата. За по – добра хидратация и комфорт в състава на тези кремове е включен и глицерин и масло от Карите.
А сега да поговарим за акнето, един проблем на младите хора, който толкова много им пречи понякога да се вграждат в средата на своите връстници. Оставя много трайни комплекси по отношение на външния им вид, които понякога имат отражения през целият им по – нататъшен живот. Наистина само младежки проблем ли е това? Да поговорим за акнето.
Наистина акнето е нарочено за тийнейджърски проблем, но това в никакъв случай не е само проблем на тази възраст. Много възрастни наистина имат този проблем и тяхната кожа е предразположена към активно протечане на процесите свързани с образуването на акне. Така че в никакъв случай не можем да говорим за акнето като проблем само на тийнейджърската възраст, по – скоро говорим за акнето като проблем на типа кожа, независимо от възрастта на човека. В по – леките форми на акнe козметичните средства могат да предотвратят и да премахнат с лекота неприятните кожни раздразнения. Но в по – тежките форми те са задължително допълнение към предписано от дерматолог медикамнтозно лечение. Възникването на акнето е един многостепенен процес. Първият симптом, който се появява е хиперсабореята или излишъкът на себом. Секрецията на себом се засилва от ендрогенните хормони. При нормалното състояние на кожата, образувания от мастните жлези себом се елиминира чрез външните каналчета на жлезите към повърхността на кожата. При акнето обаче се наблюдава засилена кератинизация на тези каналчета. Резултат от повишеното делене на клетките и дразнещото действие на ендрогените. Този процес е съпроводен със задържане на кератин и себом, които запълват пората, образуват компактна запушалка /тапа/ и отворът на пората се разширява. Резултятът от това е образуването на пъпка или друга несъвършенство по кожата. Ако върхът на кератина достигне повърхността на кожата се обарзува черна точка или комедон. Така блокираната мастна жлеза е изключително благоприятна среда за развитието на бактерии и по – специално на бактерията Пропиони бактериум акнес. Тези бактерии са отговорни за въпалението, което съпровожда акнето и което е толкаво неприятно за всички, които имат този проблем. За да се предотвратят и премахнат черните точки е необходимо полагането на специални грижи. Основната ежедневна грижа това е почистването на лицето, както сутрин, така и вечер, което трябва да се превърне в задължителен хигиенен навик. Използването на почистващи продукти специално разработени за проблемна мазна кожа, такива, които не съдържат мазнини има силициловата мазнина в своя състав, осигурява възвръщането на нормалната чистота на кожата и отстраняването на замърсяванията от порите в дълбочина. Включването на успокояващи съставки в почистващите продукти подпомага избягването на изсушаването на кожата предизвикано от ежедневната им употреба. За елиминиране на мъртвите клетки е необходимо да се използва продукт, който почиства кожата и стяга порите. Погрешно се смята, че мазната кожа няма нужда от използването на дневен крем. Напротив и тя, както всеки тип кожа има нужда от използването на такъв крем. Но той трябва да е със себорегулиращо действие, за да се балансира с производството на себум и да се редуцира бактериалното размножаване. Последните иновации в тази насока са към използването на растителни съставки с такова действие, които гарантират отпушването на порите. Включването на вещества със заздравяващо действие предпазва от появата на белези след премахване на пъпките. При необходимост от бърза борба с кожните несъвършенства са подходящи продукти, които имат висока ефективност и бързо действие. Вече има средства – кремове, гелове, които елиминират пъпките и черните точки в рамките на осем часа, благодарение на бързото проникване на активните съставки и наличието на протевовъзпалителни агенти. Специален наконечник на тубичката позвалява лесното и правилно дозиране локално върху възпалението, дори и върху грим. Така, че този проблем да не притеснява нито тийнейджърите, нито някои от останалите хора, котио са засегнати от него.
Чудесно, защото ние психолозите знаем колко е важно, когато се погледнем в огледалото да си кажем: „ Да, обичам те, харесвам те!”. Но още един друг проблем. Кажете нещо за сухата и атопимна кожа.
Наистина е много важно, когато се погледнем в огледалото да сме доволни от това, което виждаме. Но понякога за съжаление има проблеми, които трябва да се решат и тук се намесва медицинската козметика. В резултат на влиянието на различни външни и вътрешни фактори като климат, замърсена околна среда, смяна на надморска височина или пък хормонални проблеми, стрес, заболявания или прием на медикаменти, кожата реагира по различен начин, често се зачервява, започва да се лющи и се появява усещане за опъване. Всичко това са признаци, индикиращи изсушаване на кожата. Възникването, развитието и поддържането на това състояние се дължи на недостатъчното производство но себом, чиято функция е да образува защитен филм върху повърхността на епидермиса. Това води до загубата на способността на кожата да задържа влага, което от своя страна я прави уязвима към атаките на бактерии, свободните радикали, ултравиолетовите лъчии др. Могат да бъдат разграничени различни типове и степени на състоянието суха кожа. Изборът и употребата на козметични продукти трябва да цели постигането на достатъчна дехидратация и регенерация на нарушената кожна барирера. Основната ежедневна грижа за кожата – почистването, трябва да се базира на щадящи продукти, които да са с неутрално РН, активно да отстраняват всички замърсявания без да предизвикват зачервяване и да не съдържат сапун или повърхностно активни вещества. Добавянето на емолиентни масла и активни съставки за омекотяване и хидратация, спомагат за възстановяване на комфорта на кожата. Дневният крем трябва да осигури ефективно и дълготрайно хидратиране, което да предпазва кожата през целия ден от неблагоприятните климатични агресии. Последната иновация в тази насока е капсулирането на глицерин в специална система, така че той постепенно в рамките на деня да се освобождава, което гарантира дълготрайна хидратация. Включването на липиди в състава на продуктите спомага за съдържането на вода в клетките. И все пак не само кожата на лицето изисква тези особени грижи. Не по – малко засегната е и кожата на тялото, която макар и защитена от дрехите преживява същия дискомфорт. За това се препоръчва редовната употреба на кремове за тяло, които се абсорбират бързо и не оставят мазен слой върху кожата. Хората с изключителна суха и атопична кожа се нуждаят от по – специални продукти с успокояващо действие. В техния състав са включени есенциални мастни киселини, които възстановяват бариерната функция на кожата, растителни масла и успокояващи съставки, които бързо и ефикасно намаляват усещането за дискомфорт, сърбеж и раздразнение. Тези продукти се използват сутрин и вечер, като винаги се нанасят върху още влажна кожа. По този начин финият воден слой остава върху кожата.
Да поговорим и за влиянието на слънцето и слънцезащитата. Това проблем само на лятото ли е? Как действат ултравиолетовите лъчи и какви последици има тяхното действие?
Слънцето е елексир на живот, който носи много положителни емоции, а бронзовият загар е най – актуалния летен аксесоар. Но определено, когато говорим за слънцезащита не визираме само летния сезон. Положителните ефекти на слънчевите лъчи засягат синтезата на витамин D, получаването на загар, убиването на различни патогени, но заедно с това те имат и редица негативни влияния. Ултравиолетовите лъчи биват два основни вида UVA и UVB лъчи. UVA лъчите са с по – голяма дължина на вълната, те проникват по – дълбоко в кожата и причинават по – големи поражения, свързани с разрушаване на клетъчната структура и преждевременното стареене на кожата. Тези лъчи увреждат еластиновите фибри, кожата губи своята еластичност и се появяват бръчки и отпускане. Нещо, което никой от нас не иска да вижда по лицето си. Ултравиолетовите лъчи могат да доведат и до рак на кожата, като най – опасният от тях е Меланомата, рак на меланоцитите. Той започва с появата на пигментно петно, което променя с времето размера и цвета си. UVB лъчите са с по – малка дължина на вълната и на тях се дължи слънчевото изгаряне, което представлява освобождаване на химически вещества от горния слой на кожата, водещо до разширяване на кръвоносните съдове, възпаление и зачервяване.
Кога е необходима защита от слънчевите лъчи?
Както казахме защита от слънчевите лъчи е необходима не само през лятото, а целогодишно. Препоръчителна е за всички хора, но е абсолютно задължителна за тези, които са със светъл тен, лесно изгарят, имат лунички или бенки. Особено внимание трябва да се обърне на времето, когато сме в планината, тъй като поради високата надморска височина слънчевите лъчи са доста по – силни и разбира се на плажа. Но не бива да се забравя, че лъчите оказват влияние върху кожата и в градска среда. За това защитата трябва да е целогодишна. Желателно е използването на кремове за лице с включен защитен фактор, със стойност над 8, което в градски условия се приема, че е напълно достатъчна защита. При активно слънцеизлагане, защитните мерки трябва да са доста по – сериозни.
Какъв фактор на защита трябва да се избира и как да го изберем?
Изборът на слънцезащитен фактор означен върху опаковката на крема се съобразява с типа кожа и поносимостта към слънцето. Хората със светла кожа и очи трябва да използват защитни кремове с по – висок фактор, за препоръчване е над 30, тъй като те филтрират 96 % от слънчевата радиация, докато тези с по – матов загар и тъмна коса и очи могат да изберат и по – нисък фактор. За хората с чувствителна кожа е задължително използването на продукти без аромат, за да се минимализира вероятността от появата на алергии. Хубаво е в началото на почивката да се използва крем с по – висок фактор, който по – късно да бъде заменен с по – нисък такъв. Хората, които имат алергии към слънцето или непоносимост към слънчевите лъчи, трябва да заложат на продукт със супер висок защитен фактор 50 + и то целогодишно. За да се избегнат спекулации с доверието на клиентите от 3 години Международните организации за защита на потребителите задължават производителите да означават най – високият фактор с 50 +, което е по – коректно спрямо предишно използваните 90, 100 или 120, които на практика не е възможно да останат стабилни в консистенцията на крема.
Как защитава козметичният продукт?
За да сме сигурни в защитата на кожата препоръчвам използването на продукти от медицинските серии, които гарантират ефективност, качество и пълна защита. Те защитават чрез включените в тях комбинация от филтри, които могат да се разделят на две групи – органични и минерални. Органичните филтри абсорбират ултравиолетовите лъчи преди те да достигнат кожата, насищат се и минават във възбудено състояние, след което постепенно се връщат към нормалното си състояние и отново са готови да поемат лъчите. Минералните филтри от своя страна отразяват слънчевите лъчи, не позволявайки те да проникнат в кожата. Освен този тип високо технологични, тествани в лабораторни и теренни условия филтри, истинските козметични серии предлагат продукти, които са водоустойчиви и осигуряват защита във водата, от 20 до 40 минути престой и изискват повторно нанасяне не на 2, а на 4-5 часа.
Грижата за кожата приключва ли с нанасянето на подходящ слънцезащитен крем?
За съжаление не. За да запазим кожата в добро състояние, ние дори и след интензивно слънцеизлагане е необходимо да положим определени грижи и след това. Непосредствено след плаж е задължително да се използват продукти за след сълнце, които възстановяват и ревитализират кожата, предпазвайки я от възпаление, зачервяване и дехидратация. В състава им се включват противавъзпалителни агенти – алое вера и близаблоу, както и комбинация от витамин Е и В5, които предотвратяват преждевременното стареене на кожата. За да запазим придобитият тен по – дълго време, до 2 седмици след края на почивката, се използва специален продукт, крем, съдържащ съставки, които подобряват действието на ензима тирозиназа в меланоцитите и стимулират синтеза на меланин. Така определено можем да постигнем тен за много по – дълго време и всички да ни завиждат.
А как трябва да се ориентираме? Как трябва да ни консултират какво точно да изберем?Достатъчно ли е едно посещение в аптеката?
По принцип, ако имаме прблеми с кожата, чувствителна ни е кожата или имаме непоносимост към слънчеви лъчи, е хубаво да се обърнем към дерматолог, към специалист, който може да ни даде най – добрият съвет, но когато нямаме някакъв видим пробелм, достатъчно е посещението в аптеката, тъй като хората, които работят там са достатъчно образовани, специализирани и имат наистина максимална информация, която може да ни бъде от полза. Те могат да ни консултират при избора на съответния продукт, подходящ за нашия тип кожа.
Ако нашите читатели имат нужда от по – подробна информация по темите, които изложихме, къде биха могли да ви потърсят?
Бих могла да дам телефон, на който всички, които имат някакви въпроси, свързани с медицинската козметика могат да получат пълен, изчерпателен отговор. Телефонът в София е 02/917 78 00. Колегите със сигурност могат да отговорят на всички въпроси, които биха им били зададени