Пикът на грипната епидемия вероятно се очаква следващата седмица

Пикът на грипната епидемия вероятно се очаква следващата седмица, но зависи от това, с каква динамика ще се разпространява грипът в страната. Все още има доста области, в които заболеваемостта е ниска и пикът зависи от скоростта, с която грипът ще стигне до тях. Това каза пред Агенция „Фокус” националният консултант по епидемиология проф. Мира Кожухарова. По думите й детски градини като практика не се затварят, но там се вземат други мерки – засилване на сутрешния филтър, т.е. преглед от медицинско лице на децата, които идват, за да не се допускат болни деца. Училищата ще са затворени за периода на грипната епидемия.
„За да не се разпространява епидемията, здравите хора трябва да се опитат да ограничават контактите си, за да не се заразят. Тези препоръки е нужно да се отправят към по-малките и към по-големите ученици, особено там, където са им дадени ваканции. В София от понеделник до петък няма да се учи – но това не е ваканция, а е ограничителна карантинна мярка, т.е. те не трябва да се срещат повече, да посещават кафенета, клубове и т.н., а е по-добре да си седят в къщи” каза проф. Кожухарова.
„Лабораторията по грип и остри респираторни заболявания на НЦЗПБ до момента е доказала само и единствено наличието на грипен вирус A(H1N1), пандемичен щам. Други щамове в България няма в момента. Повече от една трета от случаите, които са изследвани в лабораторията, са положителни. Това означава, че имаме епидемична ситуация и причина към момента е един – този вирус”, обясни проф. Кожухарова. По думите й за този вирус е характерно, че по-често засяга младите хора, децата и е по-рисков за тази възрастова група, за разлика от щамовете, които циркулират от по-отдавна, които създават риск за възрастните хора.