Прости стъпки срещу грипа

Прости стъпки срещу грипа

 

 

Съществуват 10 прости стъпки срещу разпространението на грип

 

 

Един процент от българите ще имат положителен ефект от ваксинацията срещу грипния вирус А(H1N1). Това каза в сутрешния блок „Добро утро, България” на Национална радиоверига „Фокус” психологът Панайот Рандев. Той коментира още, че положителната нагласа в подобни ситуации води до стимулиране, до повишаване на имунната система.

„Във всеки от нас, за хубаво или лошо, живее не един, а хиляди и милиони вируси, но ние не се разболяваме, защото имаме здрава имунна система”, подчерта психологът, уточнявайки, че сривът в имунната система по различни причини, е причинител на разболяването, а не вирусите сами по себе си. Във тази връзка според Раднев истинското решение не е да се гълтат хапчета, или да си седим денонощно вкъщи от страх да ни се случи нещо. Това, което трябва да направим е да сформираме здраво тяло и да знаем как да се пазим. „Разбира се, аз не искам да кажа, че хората не трябва да обръщат внимание на това.

Това са сериозни неща, трябва да се отнесем към този въпрос с цялата отговорност”, категоричен е психологът. По думите му здравните власти правят всичко възможно за преодоляване на грипната ситуация, друг е въпросът как го правят и дали това е правилният начин. Рандев посочи два факта: „Средно 4 на 100 от българите си слагат противогрипни ваксини, което означава 1 на 25 души; второ – според международни изследвания – ефикасността на тази ваксина е около 1/3”. „Следователно, ако 4% си слагат и ефикасността е 1/3, означава, че 1 на 100 от българите ще имат реална имунизация срещу този вирус. Ако всичко това ние го правим за 1 на 100 от българите – ми звучи смешно. Това означава, че сме ниско социални и ефективни на държавно ниво. Къде са останалите 99%?”, коментира още психологът. Той е категоричен, че има много други начини за решаване на този въпроса. Той посочи един, който освен, че е евтин – може да се приложи още веднага – „Ако следваме схемата, която ни предлага Министерството на здравеопазването, то ваксините ще дойдат в края на януари, ще се разпределят до края на февруари и докато се ваксинират хората, чак към края на март ще има минимална защита у нас”, обясни още психологът.

Той посочи, че съществуват 10 стъпки за преодоляване на грипния вирус. На първо място – решаването на въпроса зависи изцяло от всеки отделен индивид; второ – трябва да сме активни и не болестта да се преборва с нас, а ние да я преборваме; трето – ние сме ресурсът за справяне. Това са и трите ключови фактора за справяне с грипния вирус.