Знаем ли какво ядем?

Знаем ли какво ядем?

В днешно време е изключително модно да се храним здравословно. В повечето западно европейски страни е пълно с био продукти, както и с цели магазини, предлагащи само екологично чисти храни.

Българинът все още не е дорасъл дотолкова, че да се откаже от кюфтетата, кебапчета и шкембе чорбата, но и в България хората започнаха да се заглеждат по етикетите със състава на храните. Въпросът обаче е, разбираме ли всъщност какво пише на етикета на стоките?

Неразбираемите символи, обозначени с буквичката Е и различни номера, например: Е 210 или Е 470, обикновено никой не разбира и никой не им обръща внимание.

С тях обаче се обозначават различните видове добавки към храните: оцветители, консерванти, антиоксиданти, стабилизатори, емулгатори, ароматизатори и подобрители. Така наречените „Е-та" се добавят, за да подобрят технологичния процес на производството, обработката, опаковането, транспорта или съхранението на храните, и остават като тяхна съставка дори и в променена форма.

Технологичните добавки в храната са разрешени за употреба със специални нормативни актове в съответни количества, осигуряващи тяхната безопасност за здравето на човека. В резултат на нова научна информация се установи, че някои от тези добавки, влагани в храната при производството й, предизвикват алергии, други водят до диабет, трети дразнят стомаха, четвърти влияят зле на функциите на мозъка, а една голяма част са доказано канцерогенни - тоест, причиняват рак. Употребата на тези добавки се забранява в някои европейски страни, САЩ и Австралия.

Въпреки, че по закон производителите са задължени да изпишат на етикета съставките на своя продукт, никъде по опаковката не се споменава рискът и страничните действия от поемане на технологичните добавки. За съжаление най-засегнати са децата, още повече, че „Е-та" се съдържат в газирани и подсладени напитки, дъвки, сладкарски изделия. Майките трябва да са наясно, че свръхконсумацията на храни и напитки, съдържащи "ета", в рамките на деня може да предизвика хиперактивна реакция при децата.

Технологични добавки, обозначени с „Е" и числов код има във всички технологично обработени храни, няма ги в натуралните храни и храните за бебета.

Ето и кратък списък с повечето консерванти, техния код, продуктите, в които се срещат най-често и възможните рискове от тяхното приемане.


Индекс Название
От Е200 до Е203 Сорбинова киселина и Сорбати
Използва се в...
- Деликатесни продукти
- Маргарин
- Майонеза
- Мармалад
- Вино
- Кисели млека
Странично действие:няма
От Е210 до Е213 Бензоена киселина и Бензоати
- Зеленчукови и плодови консерви
- Маринати
- Майонези
- Готови салати
Алергични реакции
Да се избягват!
От Е214 до Е219 р-хидроксибезоати и съединения
- Безалкохолни напитки
- Кисели туршии
- Захарни изделия
Алергични реакции
Да се избягват!
От Е220 до Е227 Серен диоксид и съединения
- Бира, безалкохолни
- Сушени плодове
- Винен оцет
- Картофени продукти
Астматични пристъпи; разрушава vitamin B1; Главоболие; Чревни разстройства
Да се избягват!
E 230 Бифенил
- Цитрусови плодове
Кожни проблеми
Да се избягват!
E 231 Ортофенилфенол
- Цитрусови плодове
Кожни проблеми
Да се избягват!
E 232 Ортофенилфенол на натрия
- Цитрусови плодове
Кожни проблеми
Да се избягват!
E 233 Тиабендазол
- Цитрусови плодове и банани
Кожни проблеми
Да се избягват!
От Е236 до Е238 Мравчена киселина и формиати - Плодово сокове
- Пушена риба Действа като мутаген. При честа употреба на храни, в които има мравчена киселина са възможни увреждания на черния дроб и бъбреците.
Да се избягват!
Е249 Калиев нитрит
- Фиксира цвета и консервант при месото
- Шунка
- Бекон
Замайване и главоболие; Потенциален канцероген, Не е разрешен при храни за бебета и деца
Да се избягват!
Е250 Натриев нитрит - Месо
Може да предизвика хиперстезия; Потенциално канцерогенен; Забранен в много страни; Може за взаимодейства в стомаха до образуване на нитрозамин
Да се избягват!
Е251 Натриев нитрат
- Сирена
- Месо
- Риба
Потенциално канцерогенен
Да се избягват!
Е252 Калиев нитрат
- Сирена
- Месо
- Риба
Потенциално канцерогенен
Да се избягват!