Чер бъз

Чер бъз
Описание: Храст или високо до 6м дръвче, силно разклонено, с тънка, напукана кора и мека сърцевина. Коренът е силно развит. Листата са срещуположни, нечифтоперести. Плодът е лъскава, черна, сочна ягода. Медоносно растение.

Използваема част: Цветовете и корените, по-рядко плодовете, листата и кората на стъблото. Цветовете се берат преди пълното разцъфтяване (май-юни). Сушат се на сянка, за да се получи само цвят без цветни дръжки. Корените се вадят през есента, след узряването на плодовете- октомври или рано на пролет преди да е започнало развитието на растението- март. Режат се и се сушат на сянка. Плодовете се събират след узряване им- август-септември.

Листата се берат по време на цъфтежа и се сушат на сянка. Кората се обелва при започване на сокодвижението, като се изчиства от корка. Суши се на сянка.
Химичен състав: Цветовете съдържат гликозида, самбупигрин, рутин, полутвърдо етерично масло, холин , витамин С. Сухите листа съдържат самбунигрин, етерично масло, алдехиди, а песните листа – витамин С и провитамин А. Кората съдържа етерично масло, холин, фитостерин, желязо, карбонови и аминокиселини, витамин В комплекс, витамин С и провитамин А, плодови киселини, захари и др.

Лечебно действие: Билката действа потогонно, слабително и пикочогонно. Улеснява отделянето на храчки при пневмония, бронхит и туберкулозна кашлица. Цветът се използва при хрема, пресипнал глас, като изпотяващо средство при простудни заболявания, при високо кръвно налягане, задух, при трудно уриниране, възпаление на бъбреците и пикочния мехур.Корените и кората се използват при затлъстяване, като слабително, настойката от листа – ревматизъм, хемороиди и кожни заболявания. От цвета 1 с.л. се залива с 400 мл. вряла вода и се оставя да кисне 1 час. Пие се по 1 винена чаша преди ядене 4 пъти дневно. От корените и корите- по 1 с.л. се вари 10 мин. в същото количество вода. Приема се по същия начин. От мармалада приготвен от плодовете се взема по 1 кафена л. преди ядене 3 пъти дневно.