Дафинов лист

Дафинов лист
Дафиновият лист е свещена подправка той прави ястията по-вкусни и ароматни и е полезен за здравето. В Елада и в древен Рим дафиновият лист се е смятал за квещено растение, символ на слава, величие, победа- засаждали го край храмовете посветени на Аполон – богът на Слънцето, когото винаги изобразявали с лавров венец на главата. Още в древносттта листата на плодовете на това благородно дърво били използвани за борба с различни заболявания. Днес дафиновия лист е признато и достъпно лекарство. Той е богат на фитиноциди, съдържа много микроелементи, дъбилни вещества, извежда шлаките от организма, повишава имунитета. Настойката от дафинови листа премахва камъните в бъбреците, помага при чревни спазми, събужда апетита и нормализира работата на стомаха. Смес от настойка с царевично олио може да се втрива в кожата при артрит, миоцит и невралгия, а с оцет и мед – при ревматизъм и болки в ставите.

Вземете около 15 листа дафинов лист, залейте ги с 2,5 чаши вода, оставете ги да заврът и ги дръжте така 5 минути. После налейте течността в термос и оставете да да престои 4-5 часа. Прецедете и пийте по 1 супена лъжица през деня. Правете това три дни. Дафиновият лист има затягащо действие и може да провокира запек.

При синузит ще дишате по-леко, ако си капнете в носа една капка лаврово масло. Може да си го купите или да си го приготвите. Наситнете 30 г. листа, залейте ги с чаша растително масло и ги оставете да престоят в него 5 дни. После прецедете.

Важно! Преди да пуснете дафиновите листа в супа или ястие, непременно ги потрийте едно друго – така лечебните свойства и ароматът им ще се засилят. В дафиновите листа се съдържа ароматно етерично масло то включва в себе си почти 50 % цинеол и още около 65 различни полезни компоненти, сред които е открит и рутин. Благодарение на ароматните летливи съединения дафиновият лист има фитонцидни свойства и подпомага пречистването на въздуха. Той запазва лечебните си свойства и в изсушен вид.