Незадържането на урина/инконтиненция/

Незадържането на урина/инконтиненция/

Съществуват няколко вида инконтиненция, в зависимост от симптомите и причините за появата им, а също така и няколко степени, в зависимост от интензивността на проблема. При някои хора може да се появи смесена форма на незадържане, т.е. минимум два вида инконтиненция едновременно. Вие можете да сравните вашите симптоми с типовете незадържане, представени по-долу и да определите вида на заболяването си самостоятелно.

Императивна инконтиненция (URGE INCONTINENCE)

Императивното незадържане на урина е неволево отделяне на урина при внезапно, силно и непреодолимо желание за уриниране. Болният чувства позив за уриниране дори при незначително напълване на пикочния мехур, но не може волево да го овладее, мускулите се съкращават и протича неконтролируемо изпразване на мехура. Изпускането на урина може да се случи дори когато пациентът съзнателно се опитва да ограничи приема на течности. Желанието за уриниране се появява дори при звука от течаща вода или при съприкосновението с такава. Този вид инконтиненция се характеризира с чести посещения до тоалетната, например на всеки два часа през нощта. Често болният не успява да стигне до тоалетната. Също така може да се съпровожда с енурез, т.е. нощно напикаване. Причината за императивната инконтиненция е хиперактивност или неконтролируемо съкращаване на пикочния мехур. Такова състояние на пикочния мехур може да бъде обусловено от неврогенни причини (заболявания и трявни на главния или гръбначния мозък), инфекции на пикочните пътища (циатит, простатит), ракови образувания на пикочния мехур, затруднения при оттичането на урина при мъжете, провокирано от развитието на аденом или рак на простната жлеза. Често с напредване на възрастта проявите на този вид незадържане и при двата пола зачестяват.

Стресова инконтиненция (STRESS INCONTINENCE):

Незадържането под влиянието на усилие (напрежение) е свързано с рязкото увеличаване на налягането в коремната област, което при отслабени мускули на тазовото дъно, предизвиква у болния неконтролируемо изпускане на урина. Това се случва при рязко увеличаване на налягането в коремната кухина при смях, кашляне, кихане, както и при физическо усилие (вдигане на тежко). За да избягнат подобно изпускане на урина, болните обикновено ходят по често до тоалетна, “за всеки случай”. Стресовата инконтиненция засяга най-често жени след многократни раждания, хора с наднормено тегло, а също и хора в напреднала възраст, при атрофично отслабване на мускулатурата.

Инконтиненция на препълване (OVERFLOW INCONTINENCE):

Изпускането на урина от препълване на пикочния мехур е свързано с блокирането на пикочните канали. Най често от посочения вид незадържане страдат мъже с хипертрофия на простатната жлеза., през която преминава пикочния канал. В този случаи пикочният канал се стеснява и образува така наречената предмехурна преграда. Заради нея урината се отделя в малки количества и често, затова този вид инконтиненция обикновено се определя като капкова. Това капково изпускане на урина може да бъде измамно, тъй като в пикочния мехур винаги остава някакво количество урина, и мехурът никога не е изпразнен напълно, а това често може да е причина за възникване на възпалителни процеси. Количеството задържана урина може да достигне и до 1000 мл, което се съпровожда от остри болки. В особено тежки случаи за пълното освобождаване на пикочния мехур се налага катетаризация, т.е. вкарване в пикочния канал на тръбичка, по която урината се отвежда навън, а в някои случаи и хирургическа намеса. От инконтиненция на препълване могат да страдат и жени. . Причина за това могат да бъдат различни видове тумори в областта на пикочния канал.
При инконтиненция на препълване се наблюдават следните симптоми:
постоянно протичане на урина в неголеми количества през деня и през нощта
чести посещения до тоалетна
чувство на напрежение на пикочния мехур и невъзможност да бъде изпразнен
дори при уриниране урината се отделя на слаба струйка, което се съпътства от чувство за препълване.

Рефлексна (неврогенна) инконтиненция (REFLEX INCONTINENCE):

Неволно изпускане на урина – вид незадържане, свързано с нарушения на функциите на нервната система. Болният не усеща напрежение в пикочния мехур, който се изпразва наведнъж и изцяло. Този вид инконтиненция засяга най-вече хора с прекарани травми на гръбнака, които страдат от пълна (тетраплегия) или частична (параплегия) парализа, а също и страдащи от множествена склероза.

Фистулна инконтиненция, или незадържане на уретрата (INCONTINENCE FROM SURGERY):

Много рядък тип инконтиненция. Характеризира се с постоянно протичане на урина, която може да изтича непосредствено в корената кухина или във влагалището, например. Причина за това най-често е вродено неправилно свързване на пикочните канали. Този вид инконтиненция се лекува оперативно. Изключение представляват фистулите при хронични възпаления на дебелото черво.

Постуринарна Инконтиненция (PMD - Post Micturition Dribbling)

Засяга единствено мъже. Пикочният канал при мъжете е с 10-15 см по-дълъг от този на жените. След завършване на уринирането (след микцията) в пикочния канал могат да останат няколко милилитра урина. Скоро след уриниране може да се получи неконтролируемо отделяне на няколко капки, които да намокрят дрехите и да станат причина за неловки ситуации.

Степени на инконтиненция

Степените на инконтиненция се различават по средното количество урина (в мл), отделено за 4 часа.

Степен на инконтиненция Количество отделена урина за 4 часа Предложена попиваемост Продукти при незадържане

Капкова по-малко от 50 мл до 150 мл
Лека 50–100 мл 150-300 мл
Средно тежка 100–200 мл 300-750 мл
Тежка 200–300 мл повече от 1000 мл
Особено тежка повече от 300 мл повече 1500 мл

Внимание: тежката и особено тежката форма на инконтиненция често се съпровождат от фекално незадържане.