Акриламид – скрита отрова

Акриламид – скрита отрова

Много продукти, които консумираме ежедневно могат да бъдат опасни за вашето здраве поради съдържащия се в тях акриламид, алармират учени от Европа и САЩ.


· Какво е акриламидът?
Акриламидът е химическо съединение, което се използва за получаването на полимера полиакриламид, служещ за производството на пластмасовите опаковки. Този полимер влиза в състава на лаковете, смолите, боите, лепилото и различни течни почистващи препарати.
· Допустимата норма
Според данни от Международната агенция за изучаване на рака акриламидът предизвиква генни мутации и има канцерогенно действие върху човека.
Световната здравна организация е определила пределно допустимата норма за неговото съдържание във водата - 0,1 микрограм (мкг) на литър. В Германия производителите на пластмасови опаковки са задължени да гарантират, че при контакт на торбичката с хранителните продукти в тях не попада повече от 10 мкг от опасното вещество на килограм продукт.
· Кога e направено сензационното откритие?
То било направено през лятото на 2002 г. от учени от Стокхолмския университет. При изследване на кръвта те открили в пробите значителна концентрация на акриламид.
И започнали да тестват хранителни продукти за всекидневно потребление - мюсли, пържени картофки, царевични пръчици, бисквити и крекери.
Получили се шокиращи резултати - съдържанието на акриламид превишавало 100 пъти пределно допустимата норма за водата. Данните на шведите били проверени и потвърдени в лаборатории във Великобритания, Германия, Швейцария и САЩ.
· Как попада в храната
Брашното и хлябът, кашата, оризът, суровите картофи, месото и рибата и много други храни били внимателно изследвани за наличието на акриламид.
Учените открили, че продуктите, приготвени от богатите на нишесте картофи и зърнени култури, били задръстени от него. Още една закономерност поразила специалистите: тези продукти били преминали през кулинарна обработка при температура над 120 градуса - били пържени във фритюрник, печени във фурна или на грил.
Високото съдържание на акриламид идва от аминокиселината аспарагин, която при нагряване от 120 до 185 градуса и повече се превръща във вредното съединение.
· Кажете НЕ на пърженото!!!
Акриламидът се появява в готовите продукти не защото производителите искат да ни навредят или пък са нарушили кулинарната технология. Ако вкъщи изпържите картофи във фритюрника, количеството на опасното вещество ще бъде същото, както и в готовите пържени картофки, които се продават.
За да избегнете опасността от повишеното количество акриламид в храната, трябва да варите или задушавате продуктите и да не ги пържите.
Не бива да притопляте пържени ястия във фурната или в тигана - така съдържанието на акриламид двойно се увеличава. А за да предпазите децата, до 3-годишна възраст не им давайте пържено, купешки гевречета и бисквити.
Приготвяйте им варени и задушени ястия, за да намалите съдържанието на опасното вещество.