Глухарче

Глухарче, радика
Разпростронение. Из ливади, пасища, паркове, градини, стари посеви, край пътища, в цялата страна.

Описание. Многогодишно тревисто растение със силно скъсено стъбло и добре развит вретеновидно задебелен корен. Листата са разположени във формата на розетка. Стъблото е голо и кухо, високо до 30 см. завършващо с едра цветна кошничка. Всички цветове са златистожълти, езичести. Семената са вретеновидно, снабдени с хвърчила.

Използваема част. Цялото растение заедно с корените или само корените. Цялото растение се събира малко преди цъвтежа или по време на цъвтежа – май, август. Суши се на сянка. Добре изсушеното растение има зелен цвят на листата със слаб виолетов оттенък, светло – до тъмнокафяв цвят на корените, без миризма и има слабо горчив вкус.

Корените се вадят, когато листната розетка започне да увяхва – август, септември или рано на пролет, преди да започне цъфтежа – април, май. Сушат се на слънце. Опаковат се в книжно – конопени или книжни торби. Запазват се на сухо и проветриво място.

Химичен състав. Надземната част съдържа тараксантин, флавоксантин, лутеин, а също и арнидол, фаладиол, витамин В1, С и Д, провитамин А, лактоцерол, аспарагин, холин. Млечният сок /пресните листа/ съдържа горчиво вещество тараксацин и др. Корените съдържат мазнини, каучук, инулин, холин, инозит, манит и др.

Лечебно действие и приложение. Основно действие подобрява функциите на черния дроб. Притежава жлъчогонно, пикочогонно, противоглистно действие и възбужда апетита. Прилага се при чернодробни страдания – жълтеница от чернодробен произход, камъни в жлъчката, възпаление на пикочния мехур и бъбреците, камъни в бъбреците и мехура, хемороиди, стомашни и чревни смущения, захарна болест. Препоръчва се още при болести на далака и хронични екземи.

Свежите млади листа могат да се използват рано на пролет като салата при малокръвие и кожни болести. Начин на употреба. 1 супена лъжица изсушени надземни части се заливат с 400 мл вряла вода и се оставят да киснат два часа. Запарката се прецежда и се пие по 1 винена чаша преди ядене 4 пъти дневно. Една кафена лъжичка ситно нарязани корени се вари 10 минути в 0.5 л вода. Прецедената отвара се пие по същия начин и при същите случаи.