Изследване на тестостерон

Тестостерон
Тестостеронът е стероиден хормон от групата на андрогените. Секретира се в тестисите на мъжа и в яйчниците на жената, въпреки че малки количества се секретират и от надбъбречните жлези.

По принцип това е мъжки полов хормон, както и анаболен стероид. Той играе съществена роля за здравето и доброто състояние, както на мъжа, така и на жената. Като пример за неговата функция са повишаване на либидото, енергията, имунната защита и защита срещу остеопорозата.
Тестостеронът е човешки хормон, който се произвежда в по-големи количества при мъжете, отколкото при жените. Наличието му в човешкия организъм определя мъжките плови белези като загрубяване на гласа, окосмяването по лицето и половите органи, натрупването на мускулна маса.
Тестостеронът влияе на либидото, както на мъжете, така и на жените, на плътността на костите и мускулната мас апрез целия им живот.
В тялото на възрастен мъж средното количество на тестостерона е 20-30 пъти повече в сравнение с това в жената.

Тестостеронът у възрастен мъж има по-ясно изразено влияние, отколкото при жена, независимо че е еднакво важен и за двата пола. С понижаване количеството на тестостерон се намалява поддържането на следните функции:
- поддържане на мускулната маса и сила;
- поддържане на плътността на костите и тяхната сила;
- потентността
- мозъчна и физическа енергия
- повишени количества тестостерон повишават риска от рак на простата

Нивото на тестостероне в човешкото тяло постепенно намалява с възрастта.
Хипогонадизъм се наблюдава, когато нивото на свободния тестостероне е по-ниско от долната граница на нормата за млад възрастен организъм. Понижаване количеството на тестостерон в тялото на човек трудно се отчита само по симптомите, които често могат да бъдат доста объркващи.

Приемането на допълнителни количества тестостерон във вид на таблетки, крие рискове за здравето. Например доказано е за таблетки, съдържащи естроген и метилтестостерон, приемани от жени, че се повишава риска от рак на гърдата. При мъжете екзогенният тестостерон може да предизвика поява на акне и омазняване на кожата, увеличаване на хематокрита, сънливост предпоставки за поява на рак на простатата и спиране на сперматогенезата, което води до безплодие.

Наблюдаващите се белези и симптоми са неспецифични и могат лесно да се объркат с нормални възрастови изменения като загуба на мускулна маса и плътност на костите, намаляване физическата издръжливост, отслабване на паметта и загуба на потентността.