7 Съвета Да Бъдете Свежи През Жегите

Предстои най-топлият месец от лятото и много от нас все още не са се адаптирали добре към горещото време и дългите дни. На този фон ви препоръчваме 7 съвета, за да се почувствате свежи през топлото време, дори при 40 градусови жеги.

1. Не Преяждайте. Когато преядете, тялото ви харчи много повече енергия в опит да преработи храната, за сметка на други по-важни процеси. Остава и риска да повишите теглото си, така че по-добре станете от масата леко гладен, отколкото натъпкал се като прасе.

2. Пийте достатъчно вода. През лятото тялото ни се нуждае от 2 пъти повече вода, отколкото през зимата. Особено важно е хората извършващи физическа дейност да поемат много течности. Нормата за ден е от 2,5 до 3,5 литра или 30 мл. На килограм от нашето тегло. Не забравяйте че поемате вода и чрез плодовете и зеленчуците. Поемането на повече вода от организма, няма да ви се отрази приятно и ще ви стане тежко.

3. Избягвайте бързите храни, също така тежките и мазни меса. Най-добре е да си направите диета с леки и балансирани храни. Добре е храната ви да съдържа 14-15% протеини( риба, млечни продукти, птичи продукти), 10-11% мазнини( предимно растителни) и достатъчно количество храни богати на минерали, витамини и други полезни елементи.

4. Избягвайте Алкохола в Жегите. Алкохолът причинява обезводняване на организма, което е много опасно в горещото време. Също така алкохолът е причина за допълнително изпотяване на тялото, което също може да го претовари. Ако искате да се поглезите с чаша вино, не пийте повече от 250 мл.

5. Яжте само прясна храна. Този съвет е много важен, ако искате да се чувствате добре през жегите. Месото в топлото време се разваля много по-бързо отколкото през зимата. Бъдете внимателни какво консумирате. Когато пазарувате винаги поглеждайте срока на годност. И накрая не забравяйте да се погрижите за хигиената си. Винаги си мийте ръцете преди да похапнете.

6. Веднъж седмично яжте само пресни плодове и зеленчуци. Това ще е почивният ден за вашето тяло. Изберете ден в който няма да ви се налага да изразходвате голямо количество енергия( може би през уикенда, когато ви е налегнал мързелът). Обръщайте внимание на реакциите на тялото ви и не позволявайте да нарушите функциите му.

7.  Лятото в жегата яжте по 5 пъти на ден. Създайте си навик да имате 2 малки закуски между традиционните Закуска, Обяд и Вечеря. Изберете плодове и млечни продукти, тъй като те са леки, подхранващи и полезни тип храни, които няма да претоварят храносмилателната ви система