За и против лютите чушки

 

За и против лютите чушки Полезна или Вредна е пикантната храна при различни проблеми със здравето?
Израснал съм в семейство, в което Винаги се е сервирала пикантна храна. Дядо ми не сядаше на масата без люта чушка, баща ми - също. И аз от дете свикнах с такава храна. Но лекарите казват, че тя влияе зле на здравето. Вярно ли е това? И нима всичко, което е вкусно, е вредно?
Официалната медицина действително се отнася много подозрително към пикантната храна. Тя се забранява на хората, които страдат от Възпалителни заболявания на храносмилателния тракт.
Това са холицистити, гастрити, язвена болест, проблеми със задстомашната жлеза. В тези случаи подправките може да предизвикат Влошаване на състоянието. След нарушаване на диетата настъпва изостряне на заболябането, което обикновено се проявява с болки. Хората, които са имали подобни неприятности, сами прекрасно знаят, че пикантната храна не е за тях. Не е необходимо това да им се казва от лекаря.
Но има и друга ситуация. Заболяването съществува, но изобщо не реагира на нарушената диета. В такъв случай употребата на пикантни храни не предизвиква болка. Тук мненията на специалистите се разминават Едни лекари твърдят, че пикантната храна все пак е вредна и затова трябва да се избягва. Другите пък са склонни да мислят, че подправките в такъв случай не причиняват кой знае каква вреда. Щом организмът приема дадена храна, тя може да се консумира.
Тази гледна точка особено ревностно се защитава от младите специалисти и у нас, и в чужбина. В някои европейски страни гастроентеролозите дори вече не препоръчват диети. Болният сам си е най-добрият лекар. Той сам ще разбере какво мо>ке и какво не може да яде.
Трудно е да се каже еднозначно дали пикантната храна е вредна. Дори признати корифеи на гастроентерологията не са на едно и също мнение. И все пак повечето лекари съветват да не се злоупотребява с пикантните храни. Поне да не се консумират редовно.