Антиоксидантите: наистина имаме нужда от тях!

 

Действието на витамин Е се свързва с намаляване на уврежданията в ДНК-структурите. Снимка: sxc.hu

Ако поне веднъж сте се интересували от темата за преждевременното остаряване на организма, не може да не сте се сблъскали с термина "свободни радикали" и ползата от антиоксидантите в борбата срещу тях.

Въпреки че по темата се пише и говори много, твърде малък брой хора все още знаят какво всъщност означава "свободен радикал" - нестабилна молекула кислород, която е "повредена" като следствие от въздействието на фактори като цигарен дим, замърсяване на въздуха, ултравиолетови лъчи, пестициди, радиация емоционален стрес и, колкото и невероятно да звучи твърде много движение.
Нестабилната молекула се нуждае от още един електрон, за да си възвърне здравината. Затова тя започва буквално да бомбардира други молекули, което води до нарушаване и на тяхната цялост и здравина.

Защо са толкова важни и полезни антиоксидантите... Защото те "даряват" липсващия електрон на свободния радикал и така го правят стабилен и почти напълно безопасен.

Антиоксидантният "коктейл" обикновено включва бета-каротин, витамини С и Е, селен, ликопен, коензим Q10 и лутеин. Многобройни изследвания показват, че антиоксидантите притежават специфични характеристики, които не само помагат да организма на неутрализира свободните радикали, но и да се освободи от тях, като ги изхвърли.

Бета-каротин
Той, както и останалите членове на групата каротиноиди - "предшественици" на витамин А (те преминават именно в него, след като навлязат в тялото).
Традиционно бета-каротинът се свързва с намаляване на риска от катаракт, сърдечно-съдови заболявания, някои видове рак (например на правото черво, меланома, на пикочния мехур). Изследване, публикувано в Journal of the American Medical Association, доказва, че естествените каротеноиди, в това число и бета-каротинът (5000 IU), заедно с лутеинът и зеаксантинът, показват ефективност при намаляване на риска и дори за реверсията на макуларната дегенерация (влошаване на зрението), свързана с напредванена възрастта.
Именно това състояние е свързано в най-голям брой случаи със силното влошаване на зрението с по-късна възраст.

Витамин С

Смята се за доказано, че той намалява риска от ранната поява на катаракт с до 77%, както и с цели 83% на случаите на това заболяване във възрастта между 56 и 71 г. Такива резултати са наблюдавани при хора, приемали в продължение на дълъг период от време (над 10 г.) поне 1 г витамин С дневно.
Друго изследване, публикувано отново в Journal of the American Medical Association, свързва употребата на същото количество витамин С (заедно с витамин Е) със способността на организма да блокира негативния ефект от приеманите чрез храната мазнини върху кръвообращението.
Проучване, чиито резултати се публикувани в изданието The Lancet, твърди, че приемът (в продължение на месец) на 500 мг витамин С на ден снижават показателите на кръвното налягане.

Витамин Е
Неговата употреба се свързва с намаляване на риска от сърдечно-съдови заболявания - заради способността му да неутрализира окисляването на "лошия" (LDL) холестерол. Именно това окисляване е причина за наслагването на плаки по стените на кръвоносните съдове, което води до тяхното стесняване - основна причина за атеросклерозата и сърдечните кризи.
Действието на витамин Е се свързва и с намаляване на уврежданията в ДНК-структурите. Налице са и някои данни, че употребата на 400 IU витамин Е дневно намаляват нивото на "лошия" холестерол.

Селен
Този минерал е структурен елемент на ензима, защитаващ глутатиона (който е сред основните градивни единици на вътрешната защита на организма срещу свободните радикали). Той действа най-успешно в комбинация с витамините С и Е и бета-каротина.
Някои данни свързват неговото действие и с намаляване на риска от някои видове рак (на белите дробове , на правото и дебелото черво, на простатата).

Ликопен

Той представлява каротиноид, който се съдържа в най-голямо количество в доматите, червения грейпфрут и динята. Именно на него те дължат червения си цвят.
Ползата от него се свързва и с намаляване на риска от рак на простатата. Такива данни са налични най-вече за средиземноморската диета - заради използването на големи количества домати и продукти, произведени от тях. Изследвания, проведени в този регион показват, че за препоръчителна може да се определи дозата от 6,4 до 10 мг на ден, получаван на 2 до 4 пъти.

Коензим Q10
Неговият антиоксидантен ефект предизвика интерес сред научните среди сравнително наскоро. Различни проучвания показват, че той има роля при намаляване на риска от сърдечни и очни заболявания, рак на гърдата, както и редица други. Приеман след прекаран инсулт или инфаркт той дава възможност да се намали количеството на изписваните медикаменти.
Според мнението на някои специалисти допълнителният прием на коензим Q10 е препоръчителен за хората, които приемат лекарства за понижаване на холестерола (защото те водят до понижаване нивото на коензима в организма).