Няколко причини за дълъг живот

Снимка: sxc.hu

Средно с 30% се е увеличила продължителността на живота през 20 век. За периода от 1990 до 2000 г. столетниците на планетата са са увеличили с над 50%.
На какво точно се дължи това увеличение?! Учените непрекъснато дават различни обяснения. Списъкът става все по-дълъг и много от причините звучат съвсем логично.
Няколко странно звучащи на пръв поглед причини, обаче са подплътени с научни изседвания, които засилват достоверността им. Ето наякои от най-интересните пичини за дълголетието.
1. Майка ви е била млада, когато ви е родила
Изчисления на учените от университета в Чикаго показват, че ако възрастта на майка ви е била под 25 г., когато сте се родили, шансът ви да доживеете до 100, е два пъти по-голям. Според обяснението на специалистите, това се дължи най-вероятно на заложеното по припода у жените качество - колкото са по-млади, толкова яйцеклетките, които се отделят и са готови за оплождане, да са по-здрави.
2. Обичате чая
Черният и зеленият чай съдържат много катехини - вещества, които помагат да правилното функциониране на кръвоносните съдове и защитават сърцето.
Над 40 000 души са участвали в изследване в Япония, което сочи, че хората, които пият по 4-5 чаши зелен чай на ден, са със значително по-малък риск от сърдечно-съдови заболявания. Други подобни проучвания показват подобни резултати при черния чай.
3. Обичате да ходите пеша
Хората, които ходят пеш поне половин час дневно, живеят поне 10 г. повече от тези, за които разходката е "необходимо зло", според ново изследване. Резултатите от проучването са такива независимо от теглото на човек и това колко мазнини е натрупал. Учените са на мнение, че дори 10-минутната разходка превърната във всекидневен навик, осезателно заздравява сърцето и облекчава работата му.
4. Избягвате газираните напитки (дори диетичните)
Дори една газирана напитка на ден (без значение дали е диетична) удвоява риска от метаболитен синдром - своеобразен сбор от негативни последици за здравето като високо кръвно, повишено ниво на инсулин, натрупване на мастна тъкан (особено в областта на корема) - все причини за повишен риск от сърдечни заболявания и диабет, показват изследвания на учени от университета в Бостън.

Според диетолозите, привикването към сладките напитки води и до предпочитане на сладката храна. А това създава реална опасност от наднормено тегло и затлъстяване.
Изчисленията показват, че добрият контрол върху кръвното налягане и холестерола, както и отказът от цигарите, могат да удължат живота с 6 до 10 г.
5. Имате силни крака
Силата в долната част на тялото означава добър баланс, гъвкавост и издръжливост. А с напредване на възрастта тези фактори придобиват все повече значение - особено за избягване на фрактури - изключително опасни в късните години от живота.
Статистиката сочи, че 20% от хората, които получават фрактура на тазобедрената става, живеят до година след това и умират в резултат на усложнения в резултат на травмата.
6. Обичате плодовете с наситен цвят
Грозде, боровинки, червено вино - всички те дължат своя наситен плътен цвят на количеството полифеноли в тях - вещества, които намаляват риска от сърдечни заболявания и според някои изследвания предпазват от Алцхаймер.
Полифенолите спомагат за здравината и еластичността на кръвоносните съдове, т.е. спомагат и за доброто функциониране на мозъка - подобряват паметта благодарение на комуникацията между невроните.
7. Като дете не сте имали наднормено тегло
Има заболявания, при които предпоставките предшестват самата болест с години. Така например ново изследване, чиито резултати са публикувани в Journal of Pediatric, показва, че наличието на тегло над нормата до 14-годишна възраст значително увеличава риска от диабет тип ІІ по-нататък в живота. При възрастните, страдащи от диабет, рискът от сърдечно заболяване е с 2 до 4 пъти по-голям.
8. Не сте фенове на бургерите
На пръв поглед 1-2 сандвича на ден и няколко парчета месо на скара не са някакъв проблем. Ппроучванията обаче показват, че употребата на повече от 400-500 г месо седмично (колкото по-мазно, толкова по-вредно) увеличават вероятността от рак на дебелото черво - третото най-често раково заболяване. При всеки 100 грама месо повече на седмица, рискът нараства с 42% сочи доклад на Американския институт за изследване на рака.
Учените обясняват това действие на месото с карциногените, които се образуват в него при печене, пържене и опушване, както и на нитратите, с които то се обогатява все по-често при приготвяне на колбаси.
За намаляване на риска диетолозите препоръчват при пържене и печене месото да е на малки хапки, да се обръща по-често, а при готвене на фурна температурата да не надвишава 200 градуса.
9. Завършили сте висше образование
Изследване на учени от Университета "Харвард" показва, че хорат, които са се образовали повече от 14 г., при равни други условия живеят с около година и половина по-дълго. Според тях, колкото повече учите, толкова по-малко време имате за вредните навици като цигари и алкохол.
10. Наистина цените приятелите си
Истинските емоционални връзки - в семейството и с приятелите са своеобразен буфер срещу стреса. Мисълта, че в труден момент има кой да застане до вас, е еднакво полезна както за умственото, така и за физическото здраве.
Хроничният стрес отслабва имунната система и води до по-бързо стареене на клетките, което според съвременни изчисления скъсява живота с 4 до 8 г.
Затова учените препоръчват наистина да си намерите приятели, които ще са до вас и в добро и в лошо, ще ви критикуват, но и ще изживявате заедно радостите.
11. Приятелите ви са здрави
Ако приятелите ви страдат от наднормено тегло, рискът и при вас да се появи такова нараства с над 50%, показва изследване, публикувано в New England of Journal of Medicine. Дори да ви звучи леко абсурдно, всъщност обяснението е напълно логично - за да живеете здравословно, трябва да поддържате контакти с хора, които имат подобни цели.
12. Обичате предизвикателствата
Организираните и дисциплинарани хора, живеят по-дълго, а рискът от Алцхаймер при тях е по-малък с цели 89%, показва изследване на специалисти от Университета на Чикаго. Ако умеете да се съсредоточавате, това в крайна сметка означава, че използвате по-добре капацитета на мозъка си, тренирате го повече.
13. Нямате си домашна помощница
Почистването на дома е много добър начин да изгорите доста калории без да е нужно да отделяте специално време за физически упражнения. Ако домашните задължения ви отнемат около час, значи сте се разделили поне с 300 калории и вероятно сте намалили риска от смърт с около 30%, показва изследване сред 70 и 80-годишни.
14. Ако сте дейна и активна натура
Значи сигурно имате позитивен поглед върху живота. Общителни и целеустремени сте. А този тип хора доказано живеят по-дълго от "затворените".
Сигурно ще си помислите, че сте някъде по средата. И има голяма вероятност да сте прави - наистина повечето хора имат черти и от единия и от другия тип. Но ако се стремите да намирате нови цели и да ги постигате, значи сте на правилния път.
Жителите на Сардиния и Окинава, където има най-много столетници, твърдят, че работата им е много важна, но не и повече от това да прекарват достатъчно време със семейството, да търсят удоволствията от живота и да правят добро на другите.