Свинският грип

Новото, което е опасно в случая, е, че свинският грип мина междувидовата бариера, отбеляза обаче шефът на Клиниката по инфекциозни болести във ВМА.Д-р Плочев за H1N1: Ваксина няма, но лекарство има

Грипът винаги е бил повод за опасения. Вирусът е уникален и аз лично не подхождам с пренебрежение към този проблем. Разбира се, това не трябва да е повод за паника.

Това заяви доц. д-р Камен Плочев, който преди години предвиди появата на такъв тип вирус и в този смисъл го познава по-добре от повечето изследователи по темата. Доцентът е началник на Клиниката по инфекциозни, паразитни и тропически болести във Военномедицинска академия. Той обясни още:

"Новото, което е опасно в случая, е, че за разлика от птичия грип, където инфекцията се предаваше от птица на птица, свинският грип мина междувидовата бариера, тоест от животно директно се заразяват хора.

Симптомите са като при класическия грип. Този вид е опасен с това, че липсва имунизирана популация и това може да доведе до масово разпространение между хората. Това става със скоростта на транспортните ни връзки.

Държавата в лицето на ведомства, които имат здравни служби, имат необходимата информация и воля за подпомагане на цялото население. У нас има създадена национална програма за борба с грипа. Ние знаем как да реагираме. (...) Ваксина няма, но лекарство има. Може да се атакува с тамифлу и ремантадин".