Ехинацея - стимулира защитните сили на организма

ехинацея, растението ехинацея, ехинацеята, хрема, настинка, повишава имунитета, кашлица, имуностимулатор,

Ехинацея - стимулира
защитните сили на организма

Какво е Ехинацея?

Ехинацеята (Echinacea) е многогодишно растение от семейство Сложноцветни. Произхожда от Северна Америка. Има подобни на маргаритки съцветия. Цветовете са розови, пурпурни или бели с ясно изразен конусовиден диск. Цъфти от юли до октомври. На височина може да достигне до 1-2 м. Светлолюбиво растение.

Като лечебно растение е била използвана още от индианските племена. За лечебни цели се използват стъблото, цветовете и корените - укрепват имунната система на организма и предпазват от инфекции.

Какво трябва да знаем за активните съставки на Ехинацеята?

В състава на тъканите си растението съдържа някои интересни за науката, но все още слабо изучени вещества, присъщи само за род Ехинацея. Сред тях са: ехинацен, ехинолон, ехинакозид, ехинацин B, ехинацеин.

Открити са нови свойства на растението ехинацея, които позволяват то да се използва като средство за ефективна борба с хремата.

За какво се използва и какви здравословни ползи носи Ехинацеята?

Специалисти твърдят, че профилактичното прилагане на ехинацея може да намали риска от ринит с 58%, а нейното прилагане по време на заболяване намалява два пъти продължителността му.

Американски фармацевти, цитирани от USA Today, заявяват, че ехинацеята не само повишава имунитета, но и в съчетание с витамин С растението е способно да намали риска от заболяване от хрема с 86%.

Освен това ехинацеята на медицината е известно, че растението действа положително при кашлица и главоболие.

Ехинацеята влияе благоприятно и върху трудно лечими и нелечими със съвременните конвенционални средства хронични хепатити, хронични бронхити, хронични пиелонефрити, синузити и много други вирусни заболявания като рецидивираща херпесна инфекция например

Изследвания са доказали, че ехинацеята е способна да противостои на повече от 200 различни вируси.

Доказани ползи от приема на Ехинацея:

  • Имуностимулатор - Днешната медицина също я признава за мощен имуностимулатор и ефективно средство срещу вирусни и бактериални заболявания. За лечебни цели се използват растения, които са над двегодишна възраст. Надземните части се берат и използват в началото на цъфтежа, а корените и коренищата се изкопават през есента.
  • Противовъзпалителна активност - Екстракти от ехинацея оказват противовъзпалително и епителотонично – регенеративно действие, като ускоряват зарастването на рани, изгаряния и други кожни увреждания. Това се обяснява с факта, че се потиска ензимът хиалуронидаза. Ехинацеята подкрепя структурата и интегритета на съединителната тъкан, стимулира фибробластите и подобно на кортикостероидите стимулира секрецията на надбъбречните хормони.

Какви дози е нужна и как да приемаме Ехинацея?

За екстракт във вид на суха пудра със съдържание на ехинокозид 6,5 : 1 или 3,5% следва да се приема между 150 до 300 мг до три пъти дневно. Не се препоръчва прием от деца под 2 годишна възраст.