Ноктите говорят

Ноктите говорят

Добрите диагностици могат точно да „прочетат” какво е състоянието на организма по ръцете и най-вече – по ноктите. Всичко е изписано върху тях.

Хайде, сами да се опитаме да си снемем диагнозата.

Ако оцветяването на ноктите е неравномерно, или ако те са по-бледи от тена на ръката, можем да мислим за нарушаване в системата на кръвообращението. Бразди по ширината на нокътя подсказват за преминало скорошно инфекциозно заболяване. Ако по дължината на нокътя са се образували неравности като браздички, или тук-там има вдлъбнатинки като ямички, може би сте нарушили рязко баланса на храненето, променила се е в неблагоприятен вариант диетата ви.

Добре би било да не се използват агресивни миещи препарати. Те веднага се отразяват на чупливостта на ноктите. Ако обаче имаме чупливи нокти, без да използваме недобри препарати, трябва да обърнем внимание на обмяната си.

Белите петънца подсказват излишък на захар в кръвта. Направете преглед за начален стадий на диабет, или се опитайте да направите профилактика срещу диабет (с билки, или очистващи диети).

Пожълтяването на ноктите може да е вследствие на твърде много пушене (но то е специфично и личи, когато е от цигарения дим), но голяма е вероятността баланса и обмена на мазнините в организма ви да е нарушен. Жълтите петна, или цялостното пожълтяване са сигнал и за заболяване на дихателните органи.

Извитите лъжичкообразно нокти подсказват за недостиг на желязо, за анемия.

Недостатъчното хранене се отразява на белите лунички в основата на ноктите – те се обезцветяват, помътняват.

Ако ноктите започнат да се разслояват, да се нацепват, има голяма вероятност да са се появили проблеми в яйчниците.

Като се знае, че за седмица ноктите порастват с около 1 мм, а пълният цикъл живот на един нокът е около 6 месеца, може да се изчисли кога се е зародило отклонението, проблема в организма в зависимост от появата на съответния белег. Обикновено това се е случило около 3 месеца преди външния показател – промяната във вида и структурата на нокътя.

Ръцете също отразяват някои нарушения в работата на вътрешните ни органи.
Червените крайчета на пръстите подсказват недобра работа на храносмилателната система.

Лилав оттенък в червените крайчета на пръстите говори за проблеми с бъбреците.
Петънца по кожата на Венериния хълм (изпъкналата част под палеца), сигнализира за някакво разстройство на половата система.

Щитовидната жлеза показва своите проблеми чрез червеникави възелчета между пръстите, а загрубяването, или неблагоприятната промяна на кожата на показалеца е указание за проблеми в жлъчката.

Винаги е полезно един ден в седмицата да се остави организма да почива. Спираме за 24 часа храната, като пием топла вода колкото ни се иска. Много е подходящо това да се предприема от петък на обяд до събота на обяд. При такъв режим ще помогнем на организма сам да се справи с много проблеми. И скоро ще се убедим в това по идеалния цвят, здравина и блясък на ноктите си.