Хранителни алергии

Хранителни алергии

Когато Мери приготвила сандвич с фъстъчено масло и желе за обяд на сина си Бен онази сутрин, тя сторила това, защото те вече закъснявали за забавачката и това било най-бързото нещо, което тя можела да приготви. Но скоро след като Бен започнал да яде обяда си, неговият здравен работник забелязал, че се опитва да почеше нещо в устата си. След като повърнал и започнал да диша трудно, здравният работник потърсил медицинска помощ за Бен, при когото по-късно диагностицирали хранителна алергия, в неговия случай към фъстъченото масло.
Заедно с млякото, яйцата, пшеницата, соята и ракообразните, фъстъците са сред най-честите причинители на алергии. При някои деца хранителните алергии могат да причинят само слаб дискомфорт, като леко гъделичкане в устата. Но при други те могат да бъдат по-жестоки, причинявайки затруднено дишане, например.
Ако се научите как да разпознавате алергичната реакция, това ще ви помогне да осигурите нужната медицинска помощ на детето си, ако възникне такава. Ако на детето ви вече е открита хранителна алегрия, важно е да знаете:

* как да се приспособите към диетичните нужди на детето си
* каква подготовка за спешни случаи да направите, в случай, че детето ви получи алергична реакция

Какво е хранителна алергия?


Чрез хранителната алергия тялото реагира, в случай, че някоя храна е вредна. Като резултат имунната система (която се бори с инфекциите и болестите) създава антитела, които да се борят с хранителния алерген, субстанцията в храната, която предизвиква алергията. Следващия път, когато човек влезе в контакт с тази храна чрез допир, изяждане или поглъщане на частици от нея, тялото отделя химикали, включително един, наречен “хистамин”, за да се предпази. Тези химикали предизвикват алергични симптоми, които могат да повлияят на респираторната система, гастрочревния тракт, кожата или сърдечно-съдовата система. Тези симптоми могат да влючват течащ нос, сърбящ обрив по кожата, гъделичкане по езика, устните или гърлото, оттичане, коремни болки или хриптене.
Хората често бъркат хранителните алергии с непоносимостта към някоя храна заради подобните симптоми. Непоносимостта към храна:

* не засяга имунната система
* може да бъде причиннена от неспособността на човек да поглъща определени субстанции, като лактозата
* може да е неприятна, но рядко е опасна

Симптомите на непоносимостта към някоя храна могат да включват стомашно разстройство, метеоризъм (газове), разхлабен стомах, главоболие, възбуда или изнервеност. Човек, който има непоносимост към дадена храна, обикновено може да изяжда малки количества от нея, без да има някакви симптоми.
Според FDA (the U.S. Food and Drug Administration) до 6% от децата в САЩ под 3-годишна възраст имат алергия. Въпреки че се срещат по-рядко при възрастните хора, все пак от хранителни алергии страдат почти 4 млн. хора.
Лекарите не могат да предскажат кое дете ще има хранителна алергия и кое няма да има, но някои фактори говорят за по-голям риск от развиване на хранителни алергии. По принцип вероятността да се развие алергия е наследствена. Много деца с хранителни алергии идват от семейства, които имат различни алергии.
Някои други определени условия се свързват с жестоките алергични реакции към храна. Например, хората с астма са под голям риск от получаване на жестоки реакции от хранителна алергия.
Няма нищо, което да можете да направите, за да елиминирате напълно възможността детето ви да развие хранителни алергии. Но кърменето (особено естественото кърмене без добавка на формула) може да помогне на бебетата, които са особено податливи към алергии към млякото или соята, да избегнат алергичните реакции. Когато бебето консумира само кърма, то почти не приема храни, които могат да предизвикат алергии. Някои лекари също препоръчват бебетата с риск за алергии да не бъдат захранвани с твърда храна до 6-месечна възраст и дори до по-късно, за да се избегне излагането на алергизиращи храни.

Някои често срещани хранителни алергени


Едно дете може да бъде алергично към всяка храна, но има 8 често срещани алергена, които огтоварят за 90% от всички реакции при децата:

1. мляко
2. яйца
3. фъстъци
4. ядки (като орехи и кашу)
5. риба
6. ракообразни
7. соя
8. пшеница

В общи линии най-често срещаните хранителни алергии се развиват в детството. 55 % от децата, които са алергични към мляко, яйца, пшеница и соя, развиват тези алергии, докато навършат 3 години. Когато става въпрос за ядки и морска храна, 25 % от децата с такива алергии ги развиват до 3-годишна възраст.
Тъй като алергените засягат много от частите на тялото, алергичното дете може да изпита широка гама от симптоми до няколко минути или най-много до 2 часа след контакт с храната. Типично първият симптом е сърбежът; другите симптоми включват обрив, гастрочревни симптоми, повръщане, диария, респираторни симптоми и оттичане.
Честосрещан кожен симптом за хранителна алергия е уртикарията или червени сърбящи отоци по кожата. Може също да се появи оттичане на лицето, гърлото, устните и езика, най-често минути след контакта с храната. Респираторните симптоми, като хриптене и затруднено дишане, или гастрочревните симптоми, като внезапна болка в корема и повръщане, са също чести реакции.
Когато едно дете има сериозна алергична реакция с широкоразпространени ефекти върху тялото, това състояние е познато като анафилаксис. Детето с анафилаксис, която може да обхваща сърцето, белите дробове, кръвоносните съдове и други части на тялото, може:

* да се чувства замаяно или объркано
* да загуби съзнание
* да има ускорено сърцебиене
* да има затруднено дишане заради отоци в гърлото или в дихателните пътища
* да има животозастрашаващо понижаване на кръвното налягане (известно също като анафилактичен шок)

Без спешна медицинска помощ децата с анафилаксис може да починат, ако не могат да дишат или колабират в следствие на шок.
Лекарствата, които увеличават сърдечния ритъм и кръвното налягане, като епинефрин, често са нужни за контрола на различните тежки алергични реакции.

Диагностицирането на хранителна алергия


Ако детето ви някога е изпитвало някакви симптоми на алергия или вие подозирате, че може да има хранителна алергия, добра идея е да се свържете с лекаря на детето ви или с алерголог. Лекарят ще вземе под внимание медицинската история на детето ви и ще му зададе въпроси за специфичните симптоми и за диетата му. За да успее да идентифицира специфичните алергени, лекарят може да ви накара да водите дневник на хранителната диета на детето ви и в детайли какви храни е яло и кога са се появили симптомите.
Преди да постави дигноза “хранителна алергия” на детето ви, лекарят ще потърси някакви други условия, които може да са причинили симптомите. Например, ако детето ви изглежда, че има диария след пиене на мляко, лекарят може да провери дали непоносимостта към лактозата не може да е причината вместо хранителна алергия. В редки случаи детето може да е чувствително към оцветителите или хранителните добавки, като monosodium glutamate (или MSG, вкусов подобрител, широко използван в азиатските и други храни), които могат да предизвикват симптоми, подобни на тези от хранителна алергия.
Друго условие, което може да имитира симптомите на хранителна алергия, е тази, при която детето не може да понася глутен - протеин, който се среща в пшеницата и някои други видове зърнени култури. Обикновено реакция може да се предизвика от приемане на сирене, вино или риба с високи нива на хистамин, химикал, който естествено се произвежда в тялото, но в по-големи количества може да причини симптоми като уртикария или обрив.
След като се изключат всички други възможни причини за симптомите на детето, лекарят може да препоръча диета с елиминиране на определени храни, за да диагностицира и идентифицира хранителната алергия. По време на тази диета детето избягва да яде всяка храна, която се подозира, че причинява алергия, а лекарят проследява резултатите, за да види дали ще се появят симптоми за алергия. Ако те изчезнат, храната тогава отново се въвежда, за да се види дали симптомите на детето ще се появят отново.
Кожните тестове също могат да се направят, за да се диагностицира хранителна алергия. Тази процедура обикновено се прави в кабинета на лекаря. Той ще убоде или одраска кожата на детето с пластмасова или метална игла с малко количество алерген на нея, поставяйки предполагаемата алергична субстанция върху кожата. Ако се появи сърбяща подутина, заобиколена от зачервено място до 15 минути след убождането, детето се счита, че е алергично към субстанцията.
При децата с особено жестоки алергични реакции или други кожни проблеми, като екзема, кожният тест може да причини раздразнение на кожата или други по-сериозни реакции. Вместо кожен тест с убождане, на детето може да се направи радиоалергосорбентен тест (radioallergosorbenttest) (RAST), при който се взема проба кръв, за да се провери дали съдържа антитела на някой специфичен алерген.

Лечение на хранителна алергия

След като на детето ви се постави диагноза “хранителна алергия”, лекарят ще ви помогне да изготвите план за лечение. Никакви лекарства не могат да излекуват хранителната алергия, така че лечението обикновено означава да се избягва алергена и всички храни, които го съдържат.
Често алергологът инструктира родителите напълно да ограничат алергена от диетата на детето. Но може да се окаже трудно да елиминирате забранената храна и да поддържате хранителна, балансирана диета, така че може да ви бъде полезно, ако се консултирате с регистриран диетолог относно диетата на детето ви.
Детето ви може да бъде предупредено да избягва храни, съдържащи подобни алергени, защото те биха могли също да предизвикат реакция. Например, на дете, което получава обрив и затруднено дишане след консумиране на скариди, най-вероятно ще бъде препоръчано да избягва други ракообразни, като омар и рак. Лекарят на детето ви би трябвало да ви осигури информация за храните, които трябва да избягвате, съставките, за които би трябвало да внимавате, и за групите родители на деца с хранителни алергии.
Въпреки че няма лечение на хранителните алергии, лекарствата могат да повлияят и на по-маловажните, и на жестоките симптоми. Антихистамините могат да се използват за лечение на симптоми като обрив, течащ нос и болка в корема, свързани с алергична реакция. Ако детето ви има затруднено дишане или пристъпи на астма (наречени също “атаки”) като резултат от хран.алергия, лекарят най-вероятно ще ви препоръча бронходилатор, като албутерол (който може да се вдишва от ръчно устройство, подобно на помпа), който да се взема веднага за намаляване на затрудненията в дишането. Но запомнете: Ако детето ви има проблем с дишането, предизвикан от алергия, важно е веднага да потърсите спешна медицинска помощ, дори ако на детето ви са били дадени лекарства за дишането за лечение на реакцията у дома или в училище.
Епинефринът често се използва за лечение на жестоки алергични реакции. Ако детето ви има сериозна хранителна алергия, добре е да имате епинефрин под ръка по всяко време. Това означава да държите епинефрин в дома ви, в колата, в куфарчето или протмонето, а също и в дома на роднините, в забавачката на детето ви или в училище.
Знаците и симптомите на жестока алергична реакция включват:

* усещане за топлина, нахлуване на кръвта в лицето или гъделичкане в устата
* зачервен и сърбящ обрив
* уртикария
* обърканост
* недостиг на въздух
* затруднено дишане
* жестоко кихане
* раздразнителност
* спазми в стомаха или матката
* повръщане или диария

Ако детето ви има жестока реакция от хранителна алергия, достатъчна да причини затруднено дишане, вие трябва незабавно да потърсите спешна помощ, вместо да използвате инхалатор, за да лекувате задушаването. Веднага щом разпознаете, че детето ви има жестока алергична реакция, се обадете на вашия лекар и обяснете какво е състоянието на детето ви. Навременното лечение може да е от значение за разликата между живота и смъртта за децата с най-жестоки хранителни алергии.

Хранене на вашето дете с хранителна алергия

Храненето на дете с хранителна алергия може да бъде предизвикателство. Вие ще трябва да се запознаете с надписите на храните и списъците със съставките, така че да можете да избегнете алергена на детето ви. По-надолу са дадени няколко предложения за това за какво да следите.
Ако детето ви е алергично към:

* Мляко: Избягвайте сирене, масло, сметана и кисело мляко. Избягвайте и обезмасленото мляко, а също така и съставки като казеин и суроватка.
* Яйца: Избягвайте кекс, сладкиши, тестени изделия, майонеза и заместители на яйца. Избягвайте също храни, които съдържат овалбумин, често съкращаван като Ov. Някои пресни макарони и супи също може да бъдат приготвени с яйца. В допълнение, лекарят може да препоръча да се избягва ваксинирането против грип при деца с алергия към яйца, защото ваксината против грип съдържа малки количества яйчен протеин.
* Соя: Да се избягват соевите зърна, соевото масло, соевият сос, соевият протеин, соевото олио и тофу. Избягвайте също всички храни, които съдържат лецитин в списъка със съставки.
* Фъстъци: Избягвайте всички храни, които съдържат ядки, а също и фъстъченото брашно и фъстъченото олио. Вие ще искате също да предпазите детето си и от пирем на азиатска храна(която често се приготвя с фъстъчено олио), яйчени ролца, шоколад, десертчета и всякакви тестени изделия, които могат да съдържат ядки. Ако в съставките на храната има хидролизиран растителен или животински протеин, трябва да я избягвате, защото може да съдържа ядки. Въпреки че фъстъците и дървесните ядки са 2 различни храни и всъщност не са подобни, на децата с алергия към фъстъците се препоръчва да избягват дървесни ядки (и обратното), защото около 30% реагират и на двата алергена.
* Дървесни ядки: Избягвайте бадеми, Бразилски ядки, орехи, кашу и macadamia nuts. Вие също бихте желали да държите детето си далече от масла на базата на ядки или който и да е продукт, в чийто списък със съставки присъстват ядки, включително сладолед или крекери, освен ако не сте сигурни, че тези продукти не съдържат ядки.
* Ракообразни: Избягвайте раци, омари, охлюви, миди и стриди, а също и други видове ракообразни животни. Децата, алергични към ракообразни, може би могат да толерират риби, които плуват, като камбала или треска, но е нужен тест за определяне на чувствителността към тези храни. Подобно, децата, алергични към плуващи риби, могат да толерират ракообразни. Маринатата, сосът Уорчестър, дресингите за салати, а също и хот-догът и деликатесните меса, също могат да съдържат риба или ракообразни.

В общи линии, ако детето ви има жестоки хранителни алергии, добра идея е да внимавате да не позволявате на детето ви да яде консервирани храни.
И това, че детето ви има хранителна алергия, не означава, че не трябва да му се позволяват любимите храни. Много от вашите любими семейни рецепти могат лесно да се преправят, така че да отговарят на специалните нужди на детето ви. Например, в рецептите с мляко се замества със същото количество сок или вода, за да се запази консистенцията. Ако детето ви има алергия към яйца, вие можете да добавите смес от 1 ч.л. бакпулвер (5мл), 1с.л. вода или мляко (15мл) и 1 с.л. оцет (15 мл) вместо 1 яйце. За повече информация относно хранителните заместители и рецепти без алергени потърсете организации за хранителни алергии, като the Food Allergy & Anaphylaxis Network, които публикуват готварски книги и рецепти за родители на деца с хранителни алергии.
Приемането на пакетирана храна или храненето в училище или ресторант могат да доведат детето ви до контакт със скрити източници на алергена. Дори и ако дадена храна не съдържа алерген като съставка, детето ви може да бъде изложено на действието на алергена при контакт. Причинителят на заразата, тиган, прибор, чиния или повърхност, които са били използвани за приготвянето на храна, съдържаща алергени, заразява храната, която обикновено не би причинила реакция. Например, сирената и деликатесните меса могат да бъдат нарязани с един и същ нож, което може да бъде опасно за дете с алерия към млякото, което си поръчва сандвич без сирене.
Планирането е ключът към това да помогнете на детето ви да се наслаждава на ястията и закуските и да избегнете алергичните реакции. В общи линии, по-лесно е да пакетирате сами храната на детето ви, отколкото да разчитате на ресторантите. Ако посетите ресторант с детето ви, важно е да зададете подробни въпроси за техниките на приготвяне и съставките, използвани за приготвяне на храната. И избирайте просто приготвени неща от менюто, като хапки месо, зеленчуци на пара или печени картофи, вместо сложни ястия, които имат много съставки.
Пътуването с дете с хранителна алергия може да бъде предизвикателство, но много хотели и аерокомпании предлагат възможности да го направите по-лесно. Когато правите резервации с аерокомпания, добра идея е да кажете на представителя им, че детето ви има хранителна алергия. При предварителна забележка компанията няма да сервира по време на полета фъстъчен снакс и повечето биха сервирали на детето ви ястия без алергени. За да осигурите безопасността на детето ви, потвърдете специалното му меню, преди да се качите на самолета, и попитайте стюардесите как е приготвена храната, за да се избегне контакт с алергени. При пътуването ви предвидете престой в хотел или мотел, предлагащ малък хладилник или котлон, с които ще можете да приготвите храна в стаята ви.
Въпреки че с пакетирането на обяда на детето ви вие ще избегнете контакта с алергени и ще бъдете сигурни, че детето ви яде само храна без алергени, вие също бихте могли да говорите с персонала на закусвалнята в училището на детето ви, за да имат предвид алергията на детето ви. Поговорете с хранителния специалист в училището за подробна информация за съставките на менюто за закуска и обяд и обсъдете практиките при приготвяне на храната, за да определите дали има риск от контакт с алергени. Някои училища дори осигуряват специални дъски и стаи за деца с жестоки алергии към фъстъци. Важно е да поговорите с учителите и администраторите относно алергията на детето ви, за да могат те да осигурят безопасността му.

Други съвети за избягване на реакции

Ключът към успешното справяне с хранителната алергия на детето ви е в това да бъдете подготвени. В зависимост от жестокостта на алергията лекарят на детето ви може да му препоръча да носи предписаното лекарство, като епинефрин, в случай на жестока алергична реакция. Вие също може да бъдете инструктирани да държите подръка антихистамини, за да реагирате при спешен случай.
За нещастие, грешки могат да се случат, дори когато вие и детето ви сте внимателни. Заради потенциалната жестокост на алергичните реакции към храната, детето ви би трябвало да носи медицинска предупредителна гривна или колие с описано върху него алергичното състояние на детето. В Бърза помощ медицинският персонал или лекарите ще знаят, че детето ви има хранителна алергия.
Опитайте да работите заедно с училището на детето ви или центъра за грижи за деца, за да откриете начини детето ви да може да бъде наблюдавано, за да се избегне контакта с алергинни храни. Открийте кой се грижи за детето ви и обсъдете алергиите му с този човек, уверявайки се, че имат всички нужни лекарства.
Въпреки че кърменето е един начин да отложите излагането на детето на действието на алергени, определени алергени от храната в диетата на майката могат да преминат в кърмата и да причинят реакции у детето. Ако семейството ви има история на хранителни алергии и вие кърмите детето си, обсъдете ситуацията с алерголог или с лекаря на детето. Лекарят може да препоръча да елиминирате главните алергенни храни, като млечни продукти, яйца, фъстъци и дървесни ядки, риба и ракообразни и соята от вашата собствена диета.
Ако вие трябва да елиминирате някой главен алерген от диетата ви – като млечните продукти – потърсете консултация с регистриран диетолог, за да сте сигурни, че диетата ви е балансирана и осигурява достатъчно калории за добро здраве, докато гледате детето си.
Последната важна стъпка при предпазването на детето ви е да поставите ударение на важността на здравословните навици. Научете детето ви никога да не споделя или заменя храна в училище или в дома на приятел. Ако не сте се справили с алергията, вие ще трябва да научите детето как да разчита надписите на храните и списъците със съставките и да пита как се приготвя храната, когато се храни навън.