Хъркане и сънна апнея

Хъркане и сънна апнея


Половината от хората хъркат. Кучетата от породата английски булдог силно хъркат когато спят. Повечето хора, които са употребили алкохол преди лягане хъркат.
По бреме на сън намалява тонуса на мускулите на горните дихателни пътища и техните стени се отпускат. Преминаващият въздушен поток увлича тези отпуснати стени и те започват да вибрират и издават звук (понякога до 80 децибела, приблизително колкото машина, къртеща бетон). Вибрират основно мекото небце и гласните врьзки.

Докато хъркането при възрастните е обичайно, то ако едно дете хърка, това най-често означава проблем със сливиците или околните тъкани. Затова всяко дете, което хърка, трябва да бъде прегледано от УНГ лекар.

Проблем при възрастните е ако между хърканията спират да дишат за 10 или повече секунди. Това се нарича сънна апнея и се среща в 4% от мъжете и в 2% от жените. Тоест честотата на сънната апнея е сравнима с честотата на бронхиалната астма, но докато болшинството астматици се лекуват, повечето болни от сънна апнея не знаят за това. Най-често причината е допиране на срещуположните стени на отпуснатите дихателни пътища и тяхното запушване (обструкция). Това е обструктивен тип сънна апнея. През тези паузи, пациентите не дишат, не защото не се опитват, а защото не могат да поемат въздух поради затворените горни дихателни пътища. Тази дихателна пауза води до частично събуждане на болния, повишаване тонуса на дихателната мускулатура и отваряне на пътищата. Следва ново заспиване, нова дихателна пауза, ново частично събуждане и т.н. десетки пъти за една нощ. Сутринта пациентът става недоспал, с главоболие, уморен понеже не е получил нужната доза сън. През деня заспива на работното си място, не дай си боже на волана.

През паузите през нощта, през които не диша, се повишава белодробното и артериалното налягане и тези хора често развиват белодробно заболяване или артериална хипертония.

При съмнение за сънна апнея пациентът се диагностицира като спи с датчици закрепени върху него (полисомнография). След поставяне на диагнозата „обструктивна сънна апнея” на пациента се препоръчва да отслабне, да не приема алкохол, успокоителни или сънотворни средства преди сън. Ако това не помогне пациента запоява да спи у дома с маска на носа, свързана с апарат, подаващ въздух под налягане. В следствие на това той престава да хърка, престава да не диша, сутрин се събужда наспал се и отпочинал, често високото кръвно изчезва.