Стрии - причините за тяхното появяване

Стрии - причините за тяхното появяване

Стриите са неприятно кожно явление, от което е заплашен всеки спортист, а също така и всяка една жена. Стриите са видими атрофични белези по кожата. Най-често те се проявяват като вертикални линии по дължина на мускула под тях. Тези неестични белези, които водят до отчаяние всеки човек не се дължат само и единствено на резки промени в теглото на човек.

Изследванията са показали, че много жени са получили стрии без дори да са раждали, нито пък трупали или сваляли килограми. Кожата е съставена от три слоя, които не са рязко разграничени. Първият, най-външен, е епидермисът, под него се намира дермата, а последна е хиподермата. Съединителната тъкан на хората свързва клетките в организма, включително и тези на кожата. Тази тъкан е изградена от колагени и еластини. Веществата на свой ред са образувани от вид белтъци. Най-често кожата не може да издържи комбинацията от свръх ниво на кортизол и драстично разтягане, вследствие на което става по-тънка и се стига до, напукване в най-дълбоките слоеве на колагена и еластина, изразяващо се в грозните линии, за които говорим.
Причини за появата на стрии

Тези белези са най-силно изразени по бедрата, дупето, корема и гърдите което не означава, че появяването им на различни места е невъзможно. Причините за образуване на тези кожни белези са основно две. Първата е атрофия на кожата, тоест недостатъчното й кръвообращение в следствие, на което се притискат кръвоносните съдове. Така кожата не се снабдява с гореописаните протеини и става податлива на разтягания. Атрофията се получава при бързо сваляне или вдигане на килограми. Втората причина за появяване на стрии е прекомерното разтягане на кожата. Все пак тя не може да се разтяга неограничено.

Възможно е да сте билдер с много нисък процент подкожни мазнини и пак да имате стрии. Масивните и бързо нараснали мускули разтягат кожата, докато тя не издържи и се нацепи образувайки безопасните за здравето ви стрии. Рисковите периоди за хората са три и са следните. През юношеството в тялото ни настъпват сериозни хорморални промени, които излагат кожата ни на податливост към стрии. От друга странна именно тогава хората качват килограми. Затова е важно да държим всичко под контрол. Най-опасният етап се среща единствено при жените. Поради това, че по време на бременност теглото се увеличава изключително рязко много жени страдат от стрии, които след бременността не се премахват. Вероятността да получите подобни козметични дефекти е най-голяма между четвъртия и шестия месец.След бременността стриите леко избледняват, но остават видими белези. При втора бременност те стават още по сериозен проблем, което означава, че несъмнено е породена нужда от грижа за кожата.
Напълняването като фактор за появата на стрии

Друг рисков момент, както вече споменах, е напълняването. На всеки му се е случвало да се отпусне и да покачи няколко килограма в повече. Трябва да знаем, че колкото по-бързо е станало това, толкова по-лесно колагенните и еластичните нишки се увреждат. Сигурно много от вас вече си мислят как могат да се предпазят от подобни явления по-кожата си. За съжаление веднъж образувани стрии няма как да бъдат премахнати, освен със съвременни лазерни процедури, чиято ефективност все още е съмнителна.
Как да се предпазим от стрии?

Важно е да знаете, че за да запазите качеството на колагените е необходимо да приемате храни богати на витамин В такива са, бирена мая, телешки бъбреци и черен дроб, соя, житни кълнове, жълтък, син патладжан, сушени плодове и ядки, спанак, прясно мляко, праз лук, риба грозде. Срещат се всякакви видове кремове богати на витамин Е. Важно е да знаем, че тяхната употреба не бива да е тогава, когато получим стрии, а много преди това. Започнете нанасяне два пъти на ден с леки и нежни движения докато крема попие в кожата. Всеки ден при сутрешния душ се търкайте с груба ръкавица за баня, най-добре от синтетична материя.

През лятото слънцето е лош приятел, защото прави по-крехки еластичните съединителни влакна и променя качествата на кожния колаген. При положение, че стриите са дълбоки и големи единственото решение е пластичната хирургия която е много скъпа. Какво вече казах, процедура за цялостно премахване на стриите не съществува. Затова е важно да поддържате приблизително еднакви килограми. Особено застрашени са спортистите, които използват препарати, с който форсират мускулната хипертрофия.