Изследване на пролактин

Пролактин.

Пролактинът е хормон, който се отделя от клетките на предния дял на хипофизата.

Под влияние на пролактина при жената се развива и нараства млечната жлеза, настъпва лактация (образуване на мляко). За проявата на тези процеси, е необходимо участието и на други хормони: естрогени, прогестерон, някои надбъбречни хормони, инсулин.

Физиологичната роля на пролактина у мъжа не е ясна.

Стойностите на пролактин в нормални граници за жени (до 10 ден от началото на менструалния цикъл ) 59.3 - 619.0 mIU/L , а за мъже - 44.5 - 375.2 mIU/ L . Влияние върху определяне стойностите на този хормон оказват фактори като хормонална терапия или контрацепция.

Секрецията на пролактина у човека е променлива : през деня тя е ниска и нараства по време на съня. Менструалният цикъл оказва слабо влияние върху нивото на пролактина. При бременни жени нивото му нараства, а през лактационния период ясно варира в зависимост от ритъма на кърмене. Много физиологични стимули могат да повлияятза повишаване количеството на пролактина в кръвта: дразненето чрез сукане в периода на кърмене, масажирането на млечната жлеза извън процеса на лактация, полово сношение, стрес, тежка физическа работа и други.

Най-важните индикации за определяне на пролактина при жените са инфертилитет, аменорея (липса на менструален цикъл), нарушения на менструалния цикъл и галакторея (отделяне на секрет с вид на мляко от гърдите). При мъже такива са нарушения в либидото, хипогонадизъм с гинекомастия (увеличение на млечните жлези) и галакторея.

Хиперпролактинемия (увеличени нива на пролактина в кръвта) се откриват с по-голяма честота при жени отколкото при мъже. В голяма част от случаите причината за хиперпролактинемията е тумор на хипофизата (пролактином), секретиращ пролактин.