Проблемите с уринирането при мъжете

Уринирането Ви вече не е под контрол и проблемите превръщат живота Ви в ад? В България 17% мъже имат такъв проблем. Може би просто трябва “да се научите” да живеете с него? Определено не. И няма причина да се срамувате. Но трябва да се консултирате с Вашия лекар за проблема. Правилното лечение наистина може да промени живота Ви.

Проблемите с уринирането могат да Ви достигнат в най-неочаквани моменти. Може тъкмо да сте излезли от тоалетната и вече отчаяно да се нуждаете да отидете отново.

Това определено изнервя, ако сте на път и трябва отново и отново да спирате по спешност. Или пък вече използвате памперси. И ако често ходите до тоалетната през нощта, рано или късно ще се изтощите и ще изгубите енергията за следващия ден.

Всичко това сериозно може да засегне целия начин на живот. Ето защо докато осъзнаете, че проблемите не отшумяват от само себе си, не ги приемайте като неизбежни. Определено има начини за справяне със ситуацията.

Започнете разговор с Вашия лекар!

Много хора се чувстват неудобно да обсъждат проблемите с уринирането. Но няма причина… за лекарите това е доста обичайно заболяване. Защо не попитате Вашия лекар за причините и решенията?

В много случаи лечението е медикаментозно. Резултатите можете да почувствате в рамките на няколко седмици, което определено ще бъде огромно облекчение за Вас. Ето защо Ви съветваме да си запишете час при Вашия лекар.

Най-общо причината за подобни проблеми е или в простатата или в пикочния мехур. Възможно е да бъде и комбинация от двете причини.

Простатата

При мъжете трудностите с уринирането често са причинени от уголемяване на простатната жлеза. Процесът на уголемяване на простата е нормален и е част от общия процес на остаряването. В повечето случаи е доброкачествено. Нарича се доброкачествена простатна хиперплазия или нетуморно увеличение на простатата.
Може да преживявате един от симптомите, които индикират проблеми с простатата:
- често уриниране през нощта;
- струята урина е слаба и бавна;
- уринирането е последвано от продължителни капки;
- усещане, че пикочния мехур не е добре изпразнен.

Пикочният мехур

Така нареченият свръхактивен пикочен мехур също може да причини проблеми с уринирането. Нормално пикочният мехур само изпраща сигнали, когато е почти пълен. Мускулната тъкан на пикочния мехур се свива
и Вие чувствате нужда да уринирате. За да стане това, мускулът в края на пикочния мехур се отпуска, като позволява на урината да премине. Свръхактивният пикочен мехур започва да реагира, когато е само частично пълен. Освен това мускулната тъкан се свива толкова остро, че е изключително трудно да се задържа урината.
Основно, свръхактивен е този пикочен мехур, който вече не е под контрол.
Може да преживявате един от изброените симптоми, които индикират проблеми със свръхактивния пикочен мехур: изживяване на силна спешност за уриниране и невъзможност да устоите на спешността;
често изпускане на по малко урина; инконтиненция.

Въпросник

Като отговорите на няколко въпроса, ще успеете бързо и лесно да вникнете в същността на Вашите оплаквания. Въпросникът ще помогне и на Вашия лекар да разбере по- добре състоянието Ви. Отбележете цифрата, която отговаря на Вашето състояние и обсъдете резултатите с Вашия лекар.
1–Никога
2–Малко (по-малко от половината от времето)
3–Средно (около половината от времето)
4–Често (повече от половината от времето)
5–Много (винаги)

Като отговорите на няколко лесни въпроса, публикувани на гърба на брошурата, ще успеете бързо и лесно да вникнете в същността на Вашите оплаквания. Въпросникът ще помогне и на Вашия лекар да разбере по-добре състоянието Ви.

Вашият лекар може да реши да Ви предпише лекарства. Съществуват лекарства, които облекчават симптомите, като отпускат мускулатурата около уретрата. Има лекарства за свръхактивен пикочен мехур, които отпускат мускулатурата на самия пикочен мехур. По този начин пикочният мехур задържа повече урина преди да се появи нуждата от уриниране. Това означава, че можете да чакате по-дълго преди да отидете до тоалетната, че няма да уринирате толкова често и изпускането ще намалее или дори ще спре.
Ако Ви предпишат такива лекарства, ще забележите, че проблемите намаляват до няколко дни или седмици. Подходящото лечение е огромно облекчение за Вас. Една дума с Вашия лекар може да промени коренно живота Ви

Важно е да продължите да приемате достатъчно течности (поне 1.5 литра на ден). Намаляването на приема на течности може да изглежда като решение, но всъщност оказва твърде малко влияние върху нежеланото изпускане на урина. Избягвайте употребата на алкохол, защото той оказва влияние върху работата на пикочния мехур. Ако сте с наднормено тегло, отслабването може да помогне като намали натиска и налягането върху пикочния мехур и мускулите. Това ще облекчи функцията на пикочния мехур. Съществуват и упражнения, чрез които може да бъде трениран пикочният мехур, за да задържа урината за по- дълго. Вашият лекар ще Ви разкаже повече за това.