За всяка болест има подходяща почивка

За всяка болест има подходяща почивка

Сухият климат е идеален за хора със заболявания на бъбреците, а влажният - за страдащите от астма и сърдечни болести.

Новини

В нашите представи болестта и почивката са несъвместими понятия. Изглежда ни абсолютно нелогично да се разболеем, докато се печем на слънце и се къпем в морето... За съжаление едното по никакъв начин не изключва другото.

Смяната на климатичните зони е сериозен стрес за организма. Попадайки в нови условия, тялото издава признаци на явен дискомфорт: безсъние, сънливост, болки в сърцето, повишаване на кръвното налягане.

В общия случай аклиматизацията продължава пет дни, но в по-напреднала възраст и при наличие на хронично заболяване, този срок става по-дълъг.

Рязката промяна в средата на обитаване може да изостри някои хронични заболявания или да доведе до нови оплаквания - гинекологични проблеми, екземи, алергии, фотодерматит и др.

Особено рискуват тези, които са решили да си починат само за седмица. Според специалистите, тя е твърде кратко време за възстановяване на силите. За 7 дни организмът едва успява да се приспособи към новите условия и отново е заставен да се върне към предишния си режим, т.е. количеството на стрес се удвоява.

Особено препоръчителна е по-дългата почивка за страдащите от сърдечни проблеми. За тях са подходящи местата с прохладно лято и топла зима, т.е. трябва да се избягват резките промени в атмосферното налягане и драстичната смяна на климата.

Ако сте над 40 и имате хронично заболяване, търсете летни курорти, където климатът е по-мек, а средната лятна температура не надвишава 23 градуса.

Сухият климат пък е идеален за хора със заболявания на бъбреците, а влажният - за страдащите от астма и сърдечни болести.

Терапията с кал е полезна при счупвания, изгаряния, следоперационни рани, лечение на проктити и простатити, хронични бронхити и пневмония. Тя е противопоказна за хората със заболявания на кръвта, с всякакви новообразувания, нарушения във функциите на яйчниците, болести на сърцето, бъбреците и при бременност.

Лечебните минерални бани най-често са подходящ при заболявания на опорно-двигателния апарат, начални форми на атеросклероза, хипотония (ниско кръвно), невроциркулаторна дистония, заболявания на централната и периферна нервна система и т.н.

Те са противопоказани при исхемична болест на сърцето, стенокардия 3-4 степен, постинфарктна кардиосклероза, хипертиреоза и др.

Медицинският масаж се прилага при лечение на заболявания на гърба, при стенокардия, хипертония, при удари и разтегляне на ставите.

Той е противопоказан при заболявания на кръвта, аневризъм на аортата, простудни заболявания, висока температура или остро възпаление на кръвоносните съдове, тромбоза, херния, артрит.

Ако имате някакви здравословни проблеми и се готвите да заминете на почивка, вслушайте се в няколко съвета:

• Консултирайте се със своя лекар кой курорт е най-подходящ за вашето здраве.

• Ако сте хипертоник или страдате от сърдечно-съдово заболяване, най-добре е да пътувате с влак. Разстоянието се преодолява за по-дълго време, т.е. аклиматизацията ще се извърши по-лесно и плавно.

• Не правете слънчеви бани още на първия ден след пристигането си. Най-подходящи за тази цел са сутрешните и вечерните часове. Не се излагайте на слънце и не се къпете в морето на пълен стомах.

• Ако сте "метеопат", трябва да се запасите с необходимите лекарства.

• Ако една седмица след пристигането се чувствате зле, не рискувайте и се върнете у дома. В противен случай топлият климат може да ви причини още повече дискомфорт и да изостри някои състояния.