Анелен секс! От какво да се страхуваме при него?

Сексуална практика, при която еректиралият пенис на единия партньор прониква в дебелото черво на другия партньор, през ануса, с цел доставяне на сексуално удоволствие.
Аналният секс може да достави удоволствие, както на проникващия, така и на приемащия партньор, тъй като анусът притежава нервни окончания, подобни на тези при клитора и пениса.
Смята се, че за жените аналният секс е приятен, тъй като по този начин се стимулира преградата между ректума и вагината, а също и Г-точката. При мъжете отвъд ректалната преграда се намира простатната жлеза, чието дразнение при анален секс също може да бъде източник на удоволствие.

Използването на различни секс играчки за стимулиране на ануса и ректума също се счита за анален секс. В някои култури аналният секс се разглежда като табу и е обявен за противозаконен.
При практикуване на анален секс е необходимо особено внимание, търпение, както и употребата на лубриканти, тъй като, за разлика от вагината, анусът няма естествена лубрикация.
В противен случай актът може да е болезнен за приемащия партньор, а в по-драстични случаи - да доведе и до наранявания. Както при вагиналния секс, така и при аналния секс, практикуването му без предпазни мерки създава опасност от заразяване с полово предавани болести.
Освен опасността от зараза, съществува и чисто физиологична опасност от наранявания.