Красотата успокоява физическата болка, твърди научно изследване

Красотата успокоява физическата болка, твърди научно изследване

Отдавна сме смята, че съзерцаването на красиво произведение на изкуството помага да лекуваме емоционални рани, но според учените то ни отвлича и от физическата болка.

Раждането на Венера от Ботичели

Красотата е истина, е казал английският поет Джон Кийтс, но според най-новите научни изследвания тя се оказва и болкоуспокояващо средство.

Отдавна сме смята, че съзерцаването на красиво произведение на изкуството помага да лекуваме емоционални рани, но според учените то ни отвлича и от физическата болка.

Изследването на Университета в Бари, Италия, публикувано в "Нюсайънтист", донякъде оправдава и болниците, често обвинявани в харчене на излишни средства за картини по стените, тъй като според него красивата и приятна обстановка облекчава болките и дискомфорта на пациентите.

Екипът на проф. Марина де Томазо накарали група мъже и жени да изберат 20 картини, които смятат съответно за най-грозни и най-красиви, сред 300 произведения на художници като Леонардо да Винчи и Ботичели.

След това пациентите били помолени да съзерцават едните и другите или празна стена, докато чрез кратък лазерен пулс върху ръката им била симулирана болка като от убождане.

Участниците определили болката като три пъти по-слаба, докато гледали красивите според тях картини, в сравнение с некрасивите или с празната стена.

Електроди, измерващи електрическата дейност на мозъка, също потвърдили понижена реакция към болката в първия случай.

Макар че други изследвания са установявали ролята на музиката например при лечението на пациенти, за пръв път според италианските учени се доказва, че "красотата" има значение в този процес.

Това се отнася не само за картините, но и за общото усещане за красива и приятна обстановка, в която се намират пациентите.

Учените препоръчват болничните заведения да обръщат внимание не само на функционалността си, но и на естетическия си вид.

Те отбелязват обаче, че докато красивите картини действат положително, няма доказателства, че грозните влошават състоянието на изпитващите болка.

Участниците са определили като "красиви" например произведенията "Звездна нощ" на Винсент ван Гог и "Раждането на Венера" на Ботичели, а като "грозни" произведения на Пабло Пикасо, италианския художник от 20 век Антонио Буено и колумбиеца Фернандо Ботеро.

Един от проблемите на изследването обаче е, че в крайна сметка понятията "красиво" и "грозно" са крайно субективни. Според някои от участниците например "Викът" на Едвард Мунк е много красива картина, докато у други тя предизвиква ужас.

Тези хора не са арт експерти и много от произведенията, които намират за некрасиви, са всъщност шедьоври на световното изкуство, отбелязва проф. Томазо.