КАКВО Е ФЪН ШУЙ (ФЕНГ ШУЙ) - част ІІ

ГЕОГРАФИЯ
Освен препоръките, какви предмети са подходящи за вашия дом и какви не са, майсторът по фенг шуй трябва да ви подскаже и къде да ги поставите. За целта се използва добрия стар компас и специална октагонална карта на триграмите ба-гуа.
Според една от легендите, тази карта била открита от мъдрец, който дълго време търсел схемата на световната хармония, но прозрял истината едва когато погледа му попаднал на черупката на костенурка. Така се появил и магическия квадрат ба-гуа (Bagua - “осемте дома”) - базовата основа на фенг шуй.
ЗА ЦВЕТОВЕТЕ
При всички предмети, включително и домашната обстановка, Бог говори с нас посредством детайлите, но настроението на един храм се създава от цветовете. Ние приемаме посредством зрението си огромно количество информация, но цветовете въздействат върху нас най-бързо. Именно за това е обидно, че толкова рядко вземаме под внимание този фактор в домашния интериор. Болшинството съвременни жилища са оформени като по шаблон - стените са боядисани в отенъци на бялото, подовете са кафяви или бежови ...
Що се отнася до фенг шуй, на всяка една от зоните ба-гуа съответства определен цвят. Правилно подбрания цвят повишава енергията в съответната област от вашия живот. Разбира се не са много хората, които украсяват стаите си в такива цветове, но фенг шуй е фино и всеобхватно изкуство, което смесва акцентите и позволява на всеки да открие своята хармония.
За да повишите Чи, опитайте да поставите пурпурно осветление в зоната на богатството, ваза пълна с нежно розови цветове в зоната на взаимоотношенията и скулптура от черен мрамор в зоната, която съответства на вашата кариера. При избора на конкретни вещи и акценти се позовавайте на собствената си интуиция. Много скоро ще почувствате как Фенг Шуй ви помага да откриете хармонията около себе си.
Ако не харесвате даден цвят - не го използвайте. Ако ви дразняк ярките цветове имате възможност да избирате измежду стотици нюанси. Ако не сте художник, обърнете внимание на следното: червеното, жълтото и оранжевото са топли цветове. Те действат възбуждащо. Зеленият цвят е спокоен, неутрален, тъй като е разположен в средата на спектъра. Синьото, индиговото и виолетовото са студени и силно успокояващи.
Денис Лин, експерт и автор на много книги за Фенг Шуй, дава следните определения за цветовете:
>> жълтия - символизира мъдростта и стимулира интелекта;
>> синия - поощрява размишленията и отпускането;
>> зеления - е равновесие и здраве;
>> червения - стимулира физическата активност и възбужда;
>> оранжевия - носи късмет и премахва сковаността;
>> белия - символизира чистотата;
>> виолетовия - стимулира интуицията;
>> розовия - призовава към любов.
Цветовете са една от най-важните сили, способни да създадат определено настроение. Всяка стая има своето значение в нашия живот. Задайте си въпроса какво настроение търсите и след това изберете съответния цвят. Не бързайте с глобални промени. По-добре първо започнете с дребни, но целенасочени изменения. Малко осветително тяло тук, декоративна възглавничка - там и лека полека ще постигнете желания ефект.
ПОЛЕЗНИ СЪВЕТИ
Като при всяко изкуство и при фенг-шуй е необходимо специално образование. Това образование, както и помоща на обучен майстор в аранжирането на жилища, струва доста скъпо. Но ... ако все пак искате веднага да промените нещо в живота си посредством пренареждане на дома, приемете тези безплатни съвети:
1. Най-важното “целебно средство” - това е изчистването на дома от ненужните мебели. Ако ги скриете в мазето, килера или някъде другаде, те ще продължат да “замърсяват” вашето подсъзнание. Ако ги поставите на терасата - и възможностите във вашия живот ще бъдат ограничени (движението нагоре ще бъде блокирано). Хаотичната ЧИ, лутаща се в препълнения шкаф може да повлияе на вашата точност и да спре вашето изкачване в служебен план, предизвиквайки финансов стрес и здравословни проблеми. Освен старите ненужни мебели, веднага трябва да се отървете от предметите, които не ви харесват и предизвикват у вас неприятни спомени или асоциации. Подарете ги на някой, който не изпитва негативни емоции към тях, или ги заменете.
2. Добавете светлина и огледала. Според Фенг Шуй, огледалата са много важни помощници: те отразяват енергията толкова добре, колкото и човешкия образ. Огледалата трябва да висят така, че да може да се вижда част от пространството над главата и наоколо. По този начин се оставя пространство за развитие на нови идеи. Огледалата трябва да бъдат с добро качество, в рамка и с ясно отражение. Най-ефективни са кръглите и овални форми. Никога не поставяйте огледалата едно срещу друго, защото енергията само ще отскача насам-натам без да се придвижва напред. Избягвайте огледалата в спалнята, тъй като по време на сън се освобождават негативни емоции и ако има поставено огледало близо до леглото, то може да ги отрази обратно. Така ще се събуждате уморени.
3. Предметите от кристал усилват жизнената енергия и подобряват всяка зона на вашето жилище. Ако например искате да оживите любовните си взаимоотношения, поставете кристален предмет в съответната зона.
4. Висящите звънчета също привличат положителната енергия ЧИ. Поставете звънче на входната си врата. Мелодичният му звън ще ободри вас и вашите гости.
5. Растенията могат да забавят прекалено бързото движение на енергията в дългите коридори и да трансформират застоялата в ъглите. Ако се стремите към растеж в кариерата, “обработете” зоната на кариерата с помоща на живи растения. Избягвайте растения-вредители с остри листа, окраска на точки и бодлички - те създават лоша енергия, пораждат конфликти и неудачи.
Разбира се, всяко жилище си има своите проблеми, макар че живеем в стандартни кутийки, проектирани като братя близнаци. За това, освен общите съвети, може да се дадат и някои специфични предложения.
Ако входа на жилището ви се намира в зоната на кариерата и до него е асансьорът, който създава безкрайно завихряне на ЧИ надолу и нагоре, то и кариерата ви ще скача така. За да избегнете този проблем поставете нещо тежко до вратата: шкаф или скулптура, стабилизиращи ЧИ. Ако не ви върви в любовта - поставете в спалнята си розови рози. Ако не можете да си намерите работа - поставете в кухнята произведение на изкуството в черни тонове. При недостиг на пари - поставете три пурпурни възглавнички на дивана в гостната. При проблеми с ученето - поставете в кабинета огледало в светло синя рамка. При опетнена репутация - кухненските завеси трябва да бъдат червени. Ако са ви омръзнали семейните скандали - запалете в гостната зелени свещи.
Ако искате да прекратите самотата, вгледайте се в домашната обстановка - най-вероятно ще видите множество единични предмети, отразяващи вашия семеен статус. При това положение задачата ви ще бъде да генерирате енергия за “двойка”. Използвайте двойни свещници, двойни портрети и меки, романтични пейзажи в спалнята и в зоната, съответстваща на взаимоотношенията.
Ако зоната на вашето благополучие съвпада с банята има опасност от изтичане на парите ви. Дръжте капака на тоалетната чиния затворен, а на външната страна на вратата поставете огледало, така че да не позволите на тази енергия да изтече в канализацията. Най-лошия вариант за вашата спалня е да има носещи греди над леглото. Ако са разположени напречно няма да можете да избегнете проблемите със здравето. Разположени надлъжно - заплашват съпружеските двойки с развод. Разбира се, не можете да ги премахнете, но все пак можете да се защитите с помоща на допълнителен навес (покрив) над леглото или просто да спите в друга стая.
СПОРЕД ФЕНГ ШУЙ НЕ СЕ ПРЕПОРЪЧВА:
>> Да се използват огледални плочки (огледало на фрагменти) тъй като разбива вашето отражение, следователно и вашия живот.
>> Да комбинирате работния кабинет със спалнята. Различните видове енергия ще се сблъскват и ще занижават вашите успехи и в двете области.
>> Да седите с гръб към вратата (давайки възможност “да ви забият нож в гърба”) или към прозореца (няма да ви достига подкрепа в работата).
>> Да имате “агресивни” ъгли - ъгли на стени, шкафове, гардероби и т.н, които се “целят” в място където седите, спите или работите.
>> Да поставяте огледало срещу входната врата или непосредствено срещу посетителите. В първия случай енергията веднага ще се отрази обратно навън, във втория разрушава брака или (което е по-лошо) предизвиква появата на съперник на хоризонта.
>> Да боядисвате в черно големи повърхности - черния цвят поглъща енергията.
>> Да работите в офис разположен срещу асансьор, ескалатор или стълбище. Кабинет в дъното на коридор също е причина за нещастие. Лентовидните завеси и растения в глинен съд смекчават ЧИ в дълъг коридор.
ФЕНГ ШУЙ СЪВЕТВА:
>> Да усилите осветлението, често да миете прозорците - това ще позволи на слънчевата светлина да прониква във вашия дом.
>> Да поправите течащите си кранове, които могат да изтощят здравето или благосъстоянието ви.
>> Колкото се може по-бързо да смените изгорялите лампи и счупени прозорци, за да не излети положителната енергия.
>> Да замените лампите имитиращи дневна светлина с традиционни с нажежаема жичка: трептенето нарушава движението на енергията.
>> Да махнете кошчетата за боклук от зоните на здравето и богатството.
>> Късмет в делата ще ви донесе арована - тропическа пресноводна рибка. За същаление тя е толкова скъпа, че само тези, които и без това вече са успяли могат да си я позволят.
>> Да се обградите от цветя и зеленина. Смята се, че цветята са носители на енергия, но в спалнята похабяват любовното щастие на жените, водят до караници и изневери от страна на съпруга.
В заключение, най-главния съвет на експерта по Фенг Шуй Лам Чуен: “Ако видите някакъв проблем и сте в състояние да го решите - действайте; ако не можете да направите нищо - просто го зачеркнете от паметта си.”

ONLINE PHARMACY