Вредните храни

 

Potato-ChipsПостоянно ставаме свидетели в парковете, градинките, по улиците, в училищата на деца, които лакомо нагъват пакети със чипс, царевични пръчки, шоколадови вафли и кроасани, пият изкусвени сокове. Да не говорим колко надолу е паднала възрастовата граница на децата, употребяващи такива „храни“. А най-лошото е, че ние родителите позволяваме това да се случи, като сами купуваме на децата си, още докато са малки чипс или вафла, за да ги залъжем да кротуват и ние да си починем малко.

Сега е времето да спрете. Тези продукти са ужасно вредни за децата и е престъпление, ние, собствените им родители да ги приучаваме към тях. Всеки си вика, че от един път няма да му стане нищо и то иска да опита, като гледа другите деца, но така дете свиква с това и като стане ученик само почва да си купува от тези „храни“.

Това е, като да им давате да бъркат в кофата за боклук и каквото намерят там – да го слагат безпроблемно в устата си.

Тези полуговоти храни са толкова изкуствени и пълни с мазнини, сол, захар и всякакви осветители, че нищо естествено и полезно няма в тях. Защо причиняваме това на децата си?

Ние сме тези, които трябва да ги научим да се хранят правилно и здравословно. Ако го научим от рано да обича плодове и зеленчуци, то няма да се лакоми по изкуствените боклуци. И обратното, ако го научим да яде чипс, вафли, сокове, то после трудно ще реши, че иска морковче. Затова не ги хвърляйте на тези „храни“ още от най-ранна възраст.

ec11247a0bМастните клетки в организма се образуват и делят само в детска възраст. Казано по-просто, ако дете хлапето ви е дебеличко, след това тези мастни клетки много трусно ще се свият. От там, ако има и леко напълняване в пубертета, гарантирано като порастне детето ще е дебело. А за това отговаряте вие. Нали не искате децата ви да са депресирани заради теглото си и подложени на риск от диабет.

Проблемът с газираните напитки е същият. Предлагат се навсякъде, от примамливи, по-примамливи и ние купуваме постоянно за вкъщи. А не е ли по-добре на масата да има сок, или още по-добре само вода, освен нещо синьо, цикламено или с неопределен цвят за пиене, на което са докарали вкус и аромат на каквото си искат.

Контролът на училище е малко по-труден, но все пак, ако сте го научили от рано, че има вредни храни, които трябва да избягва и вкъщи се храни здравословно, рисковете за детето не са толкова големи. Научавайки детето си да се храни здравословно и да се движи достатъчно, му давате най-доброто.