Жените, които са оптимистки, се радват на дълголетие и по-малък риск от сърдечно-съдови заболявания

Това вече е доказано за мъжете, но сега се знае, че действа и при нежния пол. Изследване на около 100 000 жени за 8 години показва, че песимизмът увеличава кръвното налягане и холестерола, предаде Би Би Си.

Жените- оптимистки са засрашени от развитие на сърдечно-съдови заболявания с 9% по-малко и с 14% по-малко от смърт. Правейки здравословен избор за правилен хранителен режим и отказ от тютюнопушене, рискът намалява още повече. В сравнение с тях, песимистичните и циничните жени, които таят враждебни мисли за други лица са с 16% по-застрашени да умрат преждевременно. Една от причините е, че оптимистите по-добре се справят с бедствия, и биха могли да се грижат за себе си, когато са болни например.

Водещият изследовател д-р Хилари Тиндъл, от Университета в Питсбърг, заяви: "По-голямата част от доказателствата предполагат, че поддържането на висока степен на негативност е опасно за здравето."

Известно е, че враждебните емоции могат да освобождават някои химикали в тялото, които увеличат риска от сърдечно-съдови заболявания, но все още не е напълно ясно как и защо тези психологически нагласи могат да окажат влияние върху здравето. За отговора на тези въпроси са необходими повече изследвания.