АНАСОН - PINPINELLA ANISUM L.

 

ОПИСАНИЕ: Едногодишно тревисто растение със слабо вретеновиден разклонен корен, достигащ на дълбочина до 20 см, с цилиндрично, слабо набраздено и на върха разклонено стебло. Достига до височина 60 см. Листата в долната част на стеблото са с дълги дръжки, сърцевидно закръглени, едро нарязани. Към върха обаче, те са почти приседнали, клиновидни, пересто нарязани. Цветовете са бели, без чашка, с дръжка, събрани в съцветие сенник. Венчето е петлистно с 5 тичинки. Плодът е яйцевиден, с ароматна миризма и сладникав вкус.
ПЕРИОД НА ЦЪФТЕЖ: май - юни
РАЗПРОСТРАНЕНИЕ: Анасонът се култивира у нас главно в Хасковско, Старозагорско, Шуменско, Разградско и др. В диво състояние не се среща в България. Родината му е Мала Азия.
УПОТРЕБЯЕМА ЧАСТ: Използват се плодовете (семената), които се берат през юли - август.
ПРИЛОЖЕНИЕ: Анасонът притежава подчертани отхрачващи и възбуждащи чревната дейност свойства. Има пикочогонно и болкоуспокояващо действие, засилва функциите на млечните жлези и жлезите на дихателните пътища. Прилага се при кашлица от различен произход; възпаление на бронхите (бронхит), възпаление на ларингса (ларингит), ангина, хронични белодробни катари, възпаление на фарингса (фарингит), задух; при болки в стомаха и червата, възпаление на стомашната лигавица (гастрити), колики, газове; възпаление, пясък и камъни в бъбреците и пикочния мехур; за увеличаване на млякото у кърмачките; при пресипнал глас, безсъние и главоболие.
НАЧИН НА УПОТРЕБА:
Запарка - взема се 1 чаена лъжичка предварително счукани плодчета и се заливат с 500 гр. вряща вода. Оставят се да киснат 1 час, след което течността се прецежда. На болния се дава по една винена чаша преди ядене 4 пъти на ден.
Етерично масло - от етеричното масло се вземат по 1-2 капки на бучка захар.