Маслини и вино пазят от грип


Всяка година милиони хора от нашата планета заболяват от грип. Когато болните достигнат голям брой, това вече е епидемия. Голямо значение за разпространението и развитието на заболяването и достигането му до епидемия има географското разположение на страните. Какво имам предвид? В Латинска Америка например грипните епидемии са почти непознати. Сред причините са топлият климат, малките температурни амплитуди, както и струпването на голяма част от хората около водни басейни. Солеността на океаните в тези региони е много голяма. Това допринася за йонизиране на въздуха, което е вид естествена инхалация. Морските соли съдържат кристална решетка, инактивираща вирусите, както и другите причинители. Населението на студените страни също боледува много по-рядко. Основната причина за това са студът и снегът - това е състоянието на водата във вид на кристали. Хората, живеещи на по-висока надморско равнище, също са облагодетелствани от ниска заболеваемост. Една от причините е вятърът, който създава добра вентилация на въздушните маси, както и наличието на озон. Голямо значение за силната имунна защита на човека има и пигментацията на кожата. Меланинът, който се образува в човешкия организъм, и неговото натрупване дават цвета на кожата. А цветът на кожата, съответно количеството натрупан меланин, е правопропорционално на имунната защита на индивида. От значение е и начинът на хранене. Факт е, че хората с нормално телесно тегло боледуват много по-рядко, отколкото тези с наднормено. В регионите, където се ядат повече морски продукти, заболеваемостта е много малка. Консумацията на зехтин, приготвен от маслини, и самите маслини също допринасят за стимулиране на имунната защита. Интересно е да се знае, че хора, консумиращи дневно една-две чаши истинско червено вино, много по-рядко боледуват. В момента се правят много медикаменти, чийто основен продукт е гроздето. Консумацията на подправки - канела, карамфил, също имат имунностимолиращ ефект. Употребата на орехови ядки, които са богати на йод, също попадат в тази класация. Погрешно е мисленето, че консумацията на люто - най-вече люти чушки, чесън, лук, в големи количества предпазват от различни заболявания. Прекомерната консумация  води до сериозни смущения в стомашно-чревния тракт, което може да доведе до необратими последствия. Тезата, че една-две ракийки на гладно също предпазват от заболявания, е много погрешна. Тютюнопушенето, което води до отлагане на катрани в дихателната система, съответно до намаляване на количеството усвоен кислород, спомага за имунен стрес. Не трябва да се подценява и пребиваването в задимени помещения, тъй като дори човек да не пуши, той поглъща дим.