СВИНСКИЯТ ГРИП УДРЯ С ПНЕВМОНИЯ

Доц. Мира Кожухарова, национален консултант по епидемиология: СВИНСКИЯТ ГРИП УДРЯ С ПНЕВМОНИЯ

- Доц. Кожухарова, вчера (бел. а. - в събота) световните агенции съобщиха за смъртоносен свински грип, който върлува в Мексико. Само в деня, в който бе открит, загинаха 68 души, над 1000 са заразени. Какво представлява този грип?
- Това е грипен вирус, който може да зарази освен хората и някои животни. Свинете също са чувствителни към тях. Самите вируси имат особености, които ги отличават, и по тях се разбира дали са човешки или животински. Възможно е предаването на вируса от животни на човек. В случая обаче не това е проблемът. В началото за нас беше важно да се разбере дали той може да се предаде от човек на човек. Той вече е доста добре изследван в Съединените щати и Канада. Оказа се, че има белезите на свински грипен вирус, а също и на птичи грипни вируси, които преди това са циркулирали, и че може да се предава от човек на човек. Именно това причини тревогата ни.

- Как са се комбинирали тези три щама - човешки, птичи и свински?
- Това е характерно за грипния вирус. Той има механизъм за непрекъсната изменчивост. Когато човек или животно се зарази и попаднат няколко различни грипни вируси, те могат да комбинират помежду си генетичния си материал и така се получава нов вид.

- Тоест това е напълно нов вирус, непознат досега?
- Нов е. Този вирус е в резултат на рекомбинация на различни видове грипни вируси. Досега не е циркулирал такъв.

- Какви са симптомите му?
- В момента, ако става въпрос за хората в България, нямаме основание да се безпокоим. И за Европа заключението е, че още няма случаи на този грип. Но ако някой е пътувал до Мексико или Съединените щати, където вече има няколко случая на свински грип,трябва да отиде при личния си лекар.
Симптомите не се отличават от тези на обикновения грип.
Трябва да отиде на лекар българин, който е пътувал и в рамките на седем дни след завръщането му се появят главоболие, хрема, кашлица, общо неразположение, въобще симптоми на дихателна инфекция.

- Ще се дадат ли инструкции на джипитата у нас как да разпознават свинския грип и да търсят неговите симптоми?
- По симптоми той не може да се разпознае и веднага да се каже дали става въпрос за свинския грип. За точна диагноза трябва да се направи изследване. Това е основният начин за диагностициране. Проблемът е, че доста от заразените хора развиват и пневмония. Обезпокоително е, че при тях тя протича много тежко. В Съединените щати обаче регистрираните случаи не са били тежки и хората са оздравели. Така че важно е, ако човек е пътувал, да има едно наум и да се обърне за помощ към лекаря. Джипито от своя страна, след като прецени всички данни, включително и тези за пътуването, трябва да изпрати пациента при специалист по инфекциозни болести.

- Колко и какви изследвания се правят при риск от свински грип?
- Правят се стандартни изследвания за изолиране на вируса. След това те се изпращат в съответната регионална лаборатория на Световната здравна организация.

- Кои хора са най-застрашени от грипа? В Мексико той е бил открит основно сред по-млади.
- В Мексико случаите са много. Там са били заразени не малки деца, а вече пораснали хора в млада възраст. При поява на нов вирус е възможно да се направи такова заключение, но все още случаите са много малко, за да се направи такова по възрастови групи.

- На какво се дължи устойчивостта на американците?
- Не може да се каже, че са резистентни. Там просто са открити по-малко случаи.А и в началото, когато се появи един вирус, клиничната картина е по-лека от тази в по-късен етап. В Мексико случаите са много.

- Как можем да се предпазим?
- При дихателните инфекции, каквато е в случая, възможностите за предпазване не са много. Общо взето, трябва да се избягват контакти с хора, които имат симптоми на такава инфекция - хрема, кашлица, кихане и така нататък. Ако някой е бил на място със заразени, трябва да потърси лекарска помощ, а не да се лекува сам.

- Има ли поне с какво да се излекуваме?
- В момента се провеждат проучвания доколко ваксината, която използвахме в началото на тазгодишния сезон навсякъде по света, осигурява някакъв, дори минимален защитен ефект. Не мога да отговоря на въпроса, защото сега се правят изследвания в Съединените щати и Канада. Там се опитват да установят доколко ваксината за тазгодишния сезон е ефективна. Тя всъщност съдържа защита срещу подобен на свинския вирус - щам H1N1. Може и да има някакъв имунитет, но докато няма други доказателства, не мога да го коментирам.

- Добре ли е да ограничим пътуванията към някои страни?
- В момента няма такива препоръки. Заключението на Световната здравна организация е, че няма данни, които да водят до препоръка за намаляване или забрана на пътуванията. Има такава единствено за самонаблюдение. Ако някой е бил в Мексико или САЩ и развие такава симптоматика.

- Има ли случаи на такъв грип извън Мексико и САЩ?
- Не.

- С каква скорост може да се разпространи?
- Това за съжаление също не мога да ви кажа. В момента нямаме притеснения, но това е, защото нямаме случаи на заразени. Иначе Европейската комисия с всичките си структури е в много голяма активност през последните два дни. Непрекъснато поддържаме контакт, така че в момента, в който имаме новина - добра или лоша, българското общество ще я разбере.
Anti cancer drugs drugs anti cancer