Горска ягода

Горска ягода
Разпространение. Из горите, горските поляни и храсталаци до 2000 м надм височина в цялата страна.

Описание. Многогодишно тревисто растение, с късо кафяво коренище и с високо от 5 – 20 см право, окосмено, почти безлистно стъбло, завършващо с малоцветно щитовидно съцветие. Всички листа са с дълги дръжки и триделни, отгоре тъмнозелени, с редки прилегнали власинки, отдолу синкавозелени, окосмени. Цветовете са бели с две 5 листни чашки, 5 листно венче и многобройни тичинки и плодници. От разрастването на цветното легло се образува сочен месест лъжлив плод /лъжеягода/ с червен цвят и приятен аромат, върху чиято повърхност са разположени плодчетата. Медоносно растение.

Използваема част. Листата заедно с дръжките. Берат се докато са още зелени, веднага след прибирането на плода. Сушат се на сянка. Изсушените листа са със светлозелен цвят, без миризма и със слабо горчив вкус. Опаковат се в чували или бали. Употребява се и градинската ягода. Берат се също листата, но без дръшките. Сушат се по същия начин. Билките се запазват в сухо, сенчесто и проветриво помещение.

Химичен състав. Листата съдържат следи от алколоиди, витамин С, дъбилни вещества, флавоноидите кверцетин и кверцитрин, силициева киселина и др. Плодовете на ягодата съдържат витамин С и В1, провитамин А, плодови киселини, дъбилни вещества, антоцианови съединения, етерично масло, ароматни естери, фосфорни соли, захари и др.

Лечебно действие и приложение. Отварата от листата понижава кръвното налягане, усилва амплитудата на сърдечните съкращения и съкращенията на мускулатурата на матката, разширява периферните кръвоносни съдове. Употребява се още при главоболие, маточни кръвоизливи, кожни обриви, възпаление на стомаха и червата, пясък и камъни в бъбреците, пикочния мехур и жлъчката. Външно се прилага за лапи при хемороиди. Плодовете се вземат при малокръвие, неврастения и при заболяванията посочени по – горе. Начин на употреба. 2 супени лъжици изсушени листа се заливат с 0.5 л вода и се оставят да киснат 2 часа. Пие се по 1 винена чаша преди ядене 4 пъти дневно.