Фази на Луната

Фази на Луната
От най-древни времената хората са забелязали влиянието, което Луната оказва върху живота на Земята и са съгласували своето поведение и дейност с нейните фази. Счита се за особено благоприятно всяко ново начинания да започва при растяща Луна, най-добре скоро след новолунието, а неговото завършване е най-добре да стане в дните на намаляваща Луна, малко преди новолунието. В астрологията Луната се свързва с проявите на женският принцип – Ин, Природата, народът на една страна, майката, жената, чувствата, инстинктите, промените, водата, течностите, моретата и океаните, растежа, подсъзнанието, душата.
Новолуние
По време на Новолунието (+/- два дни) Луната се намира между Земята и Слънцето, в астрологическата позиция съвпад или в лъчите на Слънцето, което я прави невидима за нас. През този период (0-2 дни след Новолунието) природата и емоциите са притихнали в най-ниската си точка в очакване на раждането на Луната. Енергетиката и активността на човешкия организъм също са около своя минимум, сега той набира сили за предстоящото пробуждане. Работоспособността е намалена. Точният момент на Новолунието и двата дни след това отговарят на периода от зачатието до раждането на човека. Времето е подходящо за обмисляне на нови планове, подготовка за предстояща работа. На третият ден след новолунието Луната може да се види на запад, малко след залеза на Слънцето като тънък сърп. Именно това е и най-подходящото време за начало на нови дейности, засаждане на растения, получаване на пари. Погълнатите по време на хранене вещества, соли и витамини се усвояват пълноценно. Всички процеси и области подвластни на Луната се намират в подем. Този период по качества съответства на пролетта, а в живота на човека - на раждането и детството. 
Първа четвърт
Тази фаза настъпва, когато тъмната и осветена страна на Луната се изравнят. Светлината е толкова силна, колкото и тъмнината, мъжкото начало се изравнява с женското, което води до увеличаване на конфликтността и борба за надмощие. Този период трае 12 ч. преди и 12ч. след точния момент на фазата Първа четвърт. Може да се очаква повишаване на напрежението между мъжа и жената, майката и децата, правителството и народа. В човешкия организъм има свръх производство на енергия, болестните състояния могат да се обострят (т.нар. болестна криза, след която следва оздравяване). В живота на човека фазата отговаря на възрастта на пубертета. Нестабилност, конфликтност неуравновесеност. Един ден след точният аспект на фазата Първа четвърт процесите се стабилизират и периода на растеж продължава до Пълнолунието. В природата този момент отговаря на прехода между пролет и лято, а в жизнения цикъл на човека - на юношеството и младостта. Човек се намира в добро разположение на духа, организмът е наситен с енергия и сили, работоспособен, готов да разгърне максимално своя потенциал. Ако сте изпуснали третия ден след Новолунието като начален за започване на нова работа, сега периодът също е благоприятен, за да осъществите замислите си.
Пълнолуние
Пълнолунието продължава два дни преди и два дни след точната фаза. Луната е осветена изцяло от слънчевите лъчи. Светлината е надделяла над тъмнината, активността над пасивността. Земята се намира между Луната и Слънцето, като при това Луната е максимално отдалечена от Слънцето. Това прави Лунния принцип изключително активен и всички области, които са под негово влияние се насищат енергия и се активизират. Емоциите са в своя максимум, подсъзнанието също се възбужда (безсъние, лунатизъм, ярки сънища, бълнуване), повишава се сексуалността, отприщва се въображението и полета на фантазията, пробуждат се страховете. Затова за хората с нестабилна психика и емоции този период е неблагоприятен. Всички физиологични процеси, протичащи в организма се намират в своя максимум. Трябва да се избягват операциите, защото ще бъдат съпроводени с обилно кървене. В природата тази фаза съответства на разгара на лятото. След пълнолунието Луната започва да намалява, т.е сменя посоката на развитие, което се наблюдава и с всички подвластни на нея процеси. Тялото започва да се чисти и да изхвърля ненужните вещества. Периодът е отличен за започване на диети, почистване на къщата, отказване от вредни навици, засаждане на кореноплодни растения.
Последна четвърт
В този период, който трае 12 ч. преди и 12ч. след точния момент на Лунната фаза, тъмната и светлата половини на Луната отново се изравняват. Конфликтността и напрежението отново започват да растат, вследствие на излишъка от енергия. Сблъсъкът между полярностите отново се разгаря с нова сила, старите принципи трябва да се оттеглят и да отстъпят мястото си на новите, така както през есента листата падат, за да могат през пролетта отново да се преродят свежи и зелени. В живота на човека тази фаза съответства на оттеглянето от активна дейност (пенсионирането). След последната четвърт Луната продължава да изтънява с всеки изминал ден, приближавайки се все повече до Слънцето, когато в мига на Новолунието ще се съединят в мистичен съюз. В природата съответстващото време е зимата. Всички управлявани от Луната дейности са в своя минимум. Понижава се кръвното налягане. В човека се наблюдава емоционален и физически спад, успокоение, безразличие, слаба сексуалност, липса на вдъхновение. Периода е благоприятен за почивка и за поставяне на естествен край на начинанията. В никакъв случай да не се започва нова дейност.