Адипозо-генитална дистрофия

Адипозо-генитална дистрофия

Касае се за болестен процес в хипоталамо-хипофизната система. Засягат се и двата пола, по-често в пубертетната или климаксната възраст. Заболяването се причинява от различни фактори, които увреждат пряко или косвено хипоталамо-хипофизичната функция/тумори, възпалителни процеси, травми/. От особено значение са инфекциозните заболявания, вкл. скарлатина, дифтерия, туберкулозен менингит, сифилис.

Характерно е разстройството в нормалната регулация на апетита, появата на ненаситен глад и промяна в поведението на болния, което предизвиква затлъстяване.

Налице са три основни признаци: генерализирано затлъстяване, изоставане в половото развитие и преки данни за патологичен процес в хипотално-хипофизната област. Заболяването започва неусетно, с усилване на апетита, който става непреодолим, увеличаване на теглото, забавяне или липса на полово узряване, промени до липса на менструален цикъл. При наличие на развиващ се тумор се появяват главоболие, повръщане и зрителни нарушения.

При туморен процес е възможно етиологично лечение - оперативно отстраняване на тумора. В малък процент от случаите такова лечение е успешно. При повечето болни се прилага консервативно заместващо хормонално лечение, диетичен режим, съдържащ 1000-1200 килокалории дневно с ограничен прием на масти и въглеводи и достатъчен прием на витамини. Прилагат се гонадотропни хормони в периодични курсове от 1-2 месеца, а при липса на ефект - тестостеронови препарати. У жени след пубертетна възраст се прилагат естрогени и прогестерон в циклични курсове. При тумор прогнозата е сериозна и зависи от оперативния риск и оперативния успех. В останалите случаи прогнозата е относително добра. При добре провеждан лечебен режим може да се постигне относително добро състояние. Обаче пълноценно възстановяване на половата функция не може да се разчита. Репродуктивната способност на болните обикновено е трайно загубена.